Rekordomsætning: Danskerne køber genbrug som aldrig før

Danskerne er vilde med at købe genbrugsvarer. Det mærker man i Blå Kors, der går ud af 2023 med en rekordomsætning. Det betyder mere overskud til at hjælpe udsatte børn, unge og voksne, og det glæder generalsekretær Morten Skov Mogensen.

De frivillige i Blå Kors Danmarks genbrugsbutikker har travlt med at sætte varer på hylderne til de genbrugsglade danskere. Foto: Blå Kors Danmark

Kasseapparaterne klinger, og der er travlhed i Blå Kors Danmarks genbrugsbutikker for at kunne følge med, så der hele tiden er nye varer på hylder og bøjler.

Flere danskere vælger bevidst at købe brugt i stedet for at købe nyt, og i 2023 er der blevet handlet tøj, møbler og ting til hjemmet som aldrig før i Blå Kors Genbrug.

”Vi er utrolig taknemmelige for, at danskerne vælger lige præcis vores genbrugsbutikker. De er med til at støtte op om vores arbejde med at hjælpe udsatte børn, unge og voksne, der står i svære livssituationer. Det er meget glædeligt, og hver en solgt skjorte, stol og sofa er med til at gøre en forskel for de mennesker, der er på samfundets kanter,” siger Morten Skov Mogensen, der er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Omsætningsrekord

Grafen viser udviklingen i overskuddet fra Blå Kors’ genbrugsbutikker siden 2019. Illustration: Blå Kors

2023 er det hidtil bedste omsætningsår nogensinde i Blå Kors’ genbrugsarbejde. Samtidig har genbrugskæden formået at nedbringe omkostninger som fx husleje og andre faste udgifter, skriver Blå Kors i en pressemeddelelse. Den høje omsætninger og de lavere udgifter betyder, at Blå Kors’ genbrugsbutikker kom ud af 2023 med et samlet overskud på 23,9 mio. kroner.

Overskuddet går til Blå Kors Danmarks sociale arbejde med at hjælpe mennesker, der er hjemløse, ensomme, psykisk sårbare, fattige, misbrugere og deres pårørende.

Miljøbevidste danskere

Der er penge at spare, når man handler genbrug. Men for mange er det også en bæredygtig livsstil.

”Der er en tydelig tendens i samfundet om, at det er miljøbevidst at handle genbrug, og det kan vi mærke i vores mere end 50 butikker, der er fordelt rundt i Danmark,” siger Anders Christensen, der er chef for Blå Kors Genbrug. ”Der er flere faktorer, der spiller ind og får det hele til at gå op i en højere enhed, og det er utroligt glædeligt, at det lykkes. For det har skabt et vigtigt overskud, der gør en forskel for de mennesker, vi møder i Blå Kors,” fortsætter han.

Anders Christensen, der er chef for Blå Kors Genbrug, fremhæver de mange frivillige i genbrugsbutikkerne og danskernes vilje til at donere og tænke bæredygtigt som afgørende faktorer i det rekordhøje overskud. Foto: Blå Kors

Dedikerede frivillige

Anders Christensen fremhæver de knap 2.300 frivillige, som arbejder i organisationens mere end 50 genbrugsbutikker, som den væsentligste årsag til den rekordstore omsætning:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Motoren bag det hele er vores gode frivillige. De har bare leveret varen og driftet butikkerne så flot. De har formået at holde butikkerne spændende for kunderne med gode varer på hylderne på trods af den store efterspørgsel,” lyder det fra Anders Christensen. Men der var ingen varer for de frivillige at sætte på hylderne, hvis det ikke var for danskernes donationer, pointerer Anders Christensen.

”Danskerne er virkelig gode til at donere deres ting. Også her spiller miljøbevidstheden ind, for i stedet for at smide velfungerende ting og tøj ud oplever vi en stor vilje til at donere, så andre kan få glæde af det,” siger Anders Christensen, som tilføjer, at det bliver endnu nemmere for danskerne at donere deres tøj i 2024, hvor Blå Kors vil udvide antallet af tøjcontainere rundt om i landet.