Ja tak til aktiv livshjælp

Af Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør

I denne uges avis har vi en interessant artikel om et nyt netværk, der lancerede sig selv under det netop overståede Folkemøde på Bornholm. Netværket hedder ”Nej til statsassisteret selvmord”. I artiklen har vi lidt usædvanligt givet plads til at videreformidle alle netværkets syv hovedargumenter imod aktiv dødshjælp.

Det har vi gjort, fordi det flugter med Udfordringens holdning, og fordi det er nogle tungtvejende argumenter, som i den grad fortjener opmærksomhed, og så fordi det er lige nu, beslutningstagerne skal forholde sig til fakta. Det er lige nu, vi kan påvirke beslutningen, hvis vi vil undgå at havne i en situation, hvor vi igen må nøjes med på bagkant at kritisere en vedtaget lov. Særligt igennem det seneste år er der på flere fronter kørt et benhårdt stykke arbejde for at komme frem til det, som Mette Frederiksen annoncerede på Folkemødet i 2023, at indføre aktiv dødshjælp i Danmark.

Hvis bare aktiv dødshjælp var så godt, som fortalerne får det til at lyde, så var det ikke så slemt. Det lyder næstekærligt, og jeg tror også, at det for de fleste tilhængere af aktiv dødshjælp rent faktisk er udtryk for et ønske om at være næstekærlig og et udtryk for omsorg for en ulykkeligt syg person. Meningsmålinger viser, at der er et stort flertal i Danmark, der går ind for aktiv dødshjælp.

Men hvad er det, folk har svaret ja til? Er det et retvisende billede, man har fået af, hvad det drejer sig om? Og ved flertallet af befolkningen, at vi i Danmark allerede har et sundhedsvæsen, som leverer en fantastisk dygtig og omsorgsfuld indsats, og at vi har nogle fantastiske hospicer og andre tiltag, som kan gøre afslutningen af et liv så smertefrit og værdigt som muligt? I langt de fleste tilfælde vil den nuværende praksis formentlig være langt mere værdig end et assisteret selvmord eller aktiv dødshjælp.

Argumenterne fra det nye netværk er for mig et glimrende eksempel på at sige ja tak til aktiv livshjælp, som i øvrigt er en glimrende kristen næstekærlig disciplin, hvor vi aktivt vælger at give ethvert menneske livshjælp. Hjælp til at leve med sit handicap, hjælp til at leve med sin sygdom, hjælp til at komme ud af ensomhed, hjælp til at finde mening og indhold i livet, hjælp til at klare tilværelsen osv. Aktiv livshjælp er omfattende og næstekærlig og viser mennesket respekt og værdighed i enhver livssituation.

Er du i tvivl om, hvad du skal mene om aktiv dødshjælp, så kan jeg kun anbefale at nærlæse de syv argumenter i artiklen om det nye netværk, og så vil jeg også på det varmeste anbefale at gennemlæse den lange og grundige rapport fra Etisk Råd, som kan findes på rådets hjemmeside, og som giver en seriøs behandling af argumenter både for og imod. Og så lige endnu et slag for aktiv livshjælp. At gå ind for aktiv livshjælp til alle mennesker i alle livssituationer – uanset om de lever i mit nabolag, min naboblok, min by eller helt andre steder i verden – er på alle måder langt mere livsbekræftende end aktiv dødshjælp og er i det hele taget bare en rigtig fin tilgang til andre mennesker.