Serien ’The Chosen’ skal oversættes til 600 sprog

- Bibelserien rører seere i hele verden, især når teksten oversættes til hjertesproget, fastslår direktøren for NGO’en ’Come and See’.

Hitserien The Chosen viser nu Sæson 4, mens de filmer scenerne til Sæson 5.

Bibelserien ’The Chosen’ er med til at sprede evangeliet globalt. Nu planlægger en kristen NGO at gøre det mere effektivt ved at oversætte serien til 600 forskellige sprog.

I et nyligt interview med CBN News forklarede Stan Jantz, præsident og administrerende direktør for NGO’en Come and See, om vigtigheden af bibeloversættelse.

Bibeloversættelse

”Der foregår mest oversættelsesarbejde i forbindelse med Bibelen. Organisationen Every Tribe Every Nation, som er en samling af bibeloversættelsesbureauer, har som mål at oversætte Bibelen til alle sprog på jorden inden år 2033. Så mange mennesker vil have i det mindste et Ny Testamente, og sandsynligvis vil omkring 95 procent have hele Bibelen på deres hjertesprog.” (Stan Jantz nævner, at der er omkring 6.000 sprog i verden. Dette antal bliver dog vurderet forskelligt: Ifølge Wycliffe Global Alliance var der i september 2024 hele 7396 sprog på verdensplan, inkl. tegnsprog.)

Fra 50 til 600 sprog

På nuværende tidspunkt er ”The Chosen” blevet oversat til over 50 sprog, men Come and See planlægger at oversætte seriens syv sæsoner til endnu flere sprog. ”Vi tager et medieprojekt, en tv-serie, der kører over flere sæsoner, om Jesu liv og hans udvalgte tilhængere, og oversætter det til 600 sprog. Det er aldrig før blevet gjort med et tv-program af nogen art. Det er en ekstraordinær præstation, men vi er begejstrede over at være med i processen.”

”Oversættelse til folks hjertesprog gør serien meget mere meningsfuld for folk,” fortæller Stan Jantz, præsident og administrerende direktør for ’Come and See’.

Budskabet rører mest på folks hjertesprog

Ifølge Stan Jantz har oversættelsesprojektet påvirket samfund over hele kloden. ”Vi fik et brev fra en kvinde i Indien, der først så The Chosen på engelsk, og selvfølgelig taler de fleste indere engelsk, men det er ikke deres første sprog. Og så så hun det på hindi, og det ændrede bare betydningen af showet for hende Det gav hende en meget tættere forbindelse til personerne,” sagde Jantz.

”Hun sagde bare: ’Tak, fordi du oversatte det til hindi, fordi det var så meget mere meningsfuldt for mig at se det og opleve det på mit hjertesprog.’”

Samarbejde med Madagaskars præsident

I en anden sag delte Jantz, hvordan ”The Chosen” blev oversat til Madagaskars modersmål efter anmodning fra landets præsident. ”Madagaskars præsident er en kristen, og han havde set The Chosen på engelsk, tror jeg, og han sagde: ’Hvor ville jeg gerne have, at du kunne oversætte det til madagasisk, som er sproget på Madagaskar’. Det er et af de fattigste lande i verden med 25 millioner mennesker.

Madagaskars præsident, Andry Nirina Rajoelina, har gjort meget for at vise ’The Chosen’ på offentlige steder i hele landet. Foto: Wikipedia

Han sagde: ”Hvis du kunne gøre det, vil vi vise det på offentlige steder og gøre det tilgængeligt overalt,” fortalte Stan Jantz. Og præsidenten holdt ord. ”Som et resultat viste de showet i hele landet. De viste det i et fængsel. De viste det på et børnehjem. De tog det med på lastbiler ind i landsbyerne. De viste det også på deres offentlige tv,” forklarede Stand Jantz.

”Et år senere hører vi stadig om resultater fra folk, der er blevet påvirket af dette. De holdt en hel landsdækkende fejring. Der var reklametavler overalt, som bare fejrede denne idé. Det er ”The Chosen”, men i virkeligheden skyldes det Jesus.”

Crowd-funding

’The Chosen’, som i øjeblikket er i gang med sin fjerde sæson, er det største crowdfundede tv-projekt i historien. Serien er blevet streamet mere end 500 millioner gange og er nu blevet set af mere end 108 millioner mennesker, siden sæson 1 havde premiere i julen 2017.