Løvhyttefesten 2023 samler kristne i Israel

Indenrigsministeriet i Israel har i de seneste år gjort det stadig sværere for Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem at få visa til udenlandske medarbejdere. Men Løvhyttefesten bliver gennemført som planlagt. Arkivfoto: Vidar Norberg

Selv om Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem er registreret som en kirkelig organisation, har det i flere år været næsten umuligt at få et gejstligt visum. Men nu lyder den gode nyhed, at Løvhyttefesten fra den 29. september til 6. oktober vil kunne gennemføres som planlagt.

Det fortæller Nick David Hansen, der er leder af ICEJ i Danmark. Udfordringen har spurgt ham om visasituationen for den kristne organisation i Israel og den chikane, som mange kristne har oplevet i landet i de seneste år.

Visa-situationen

Danskere og de fleste andre fra vestlige lande har haft let ved at få turistvisum. Alligevel viste det sig umuligt at få et arbejdsvisa til en præst, med den begrundelse, at ICEJ ikke er en religiøs institution. Men ICEJ er netop registreret som en ”kristen forening” og har modtaget præstevisum fra indenrigsministeriet i årtier.

– Det er blevet sværere og i visse tilfælde næsten umuligt at få visa til mange af vores deltagere fra lande, som udviser stor fjendtlighed overfor Israel eller som har mange terrorister. Vi har ved flere lejligheder oplevet, at kirkeledere fra muslimske lande i Mellemøsten og Afrika ikke har kunnet få et visum til at deltage i en kristen konference eller lignende, forklarer Nick Hansen.

Lederen af ICEJ’s danske afdeling, Nick David Hansen, vil deltage i Løvhyttefesten i Israel den 29. september – 6. oktober.

Politisk velvilje

Nu er der dog håb forude, oplyser Nick Hansen, der netop har været i kontakt med en af ICEJ’s medarbejdere i Israel.

– Mojmir Kallus har i dag sammen med ICEJs præsident og vicepræsident talt med det øverste politiske lag i Israel og ministeren for området. Ministeren har selvsagt ikke haft indblik i konkrete sager, men kunne se, at praksis i forhold til ICEJ i visahåndtering reelt var problematisk og har været det de seneste år.
Forventningen fra politisk side er, at det snarest muligt vil føre til forbedrede forhold for kristne organisationer og kirker, oplyser Nick Hansen.

Fordømmer chikane

Israels præsident har fordømt den chikane mod kristne, der har ytret sig som fx vandalisme mod kristne grave, folk som spytter på nonner og angreb mod kristne turister fra USA.

Præsidenten for ICEJ, Dr. Jürgen Bühler, har talt med Israels præsident, Isaac Herzog, om chikane mod kristne.

– ICEJs præsident, Jürgen Bühler, har haft et møde med Israels præsident, Isaac Herzog, for få dage siden, hvilket var yderst konstruktivt. Præsident Herzog har gennem mange år været en god ven af ICEJ pga samarbejdet på Holocaustmuseet Yad Vashem. Jeg spurgte til hadet i Jerusalem og fik at vide, at det er marginalt. Det kommer fra de yderligtgående, som chikanerer katolske nonner og gejstlige, hvis klæder tydeligt identificerer dem. Den brede befolkning og politikere er enten ligeglade med eller begejstrede for kristne, der ses som sande venner af Israel, forklarer Nick Hansen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



”Israelske ledere har længe erkendt, at kristen støtte er et strategisk aktiv for Israel, og ingen organisation er i stand til at mobilisere den støtte på global basis bedre end den kristne ambassade,” hedder det i en redegørelse fra ICEJ.

NGO siden 1980

Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem blev etableret i 1980 som en registreret israelsk amutah (non-profit organisation) med samtykke fra premierminister Menachem Begin. ICEJ’s stiftende mandat var at opmuntre kristne verden over til at stå sammen med Israel og det jødiske folk i solidaritet og venskab, især i forhold til det 3.000 år gamle jødiske krav og forbindelse til Jerusalem.

I dag står ICEJ som den største globale pro-israelske kristne organisation med afdelingskontorer i over 90 nationer og rækkevidde ind i mere end 170 nationer verden over.  ICEJ har blandt andet hjulpet over 180.000 jøder med indvandring til Israel, stillet over 250 tilflugtssteder til rådighed for sårbare israelske samfund nær Gaza- og Libanons grænser, passet hundredvis af Holocaust-overlevende og været vært for en årlig fejring af Løvhyttefesten, som hvert år trækker tusindvis af kristne pilgrimme fra hele verden til Jerusalem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Under Løvhyttefesten 2023 vil der være taler ved flere udenlandske prædikanter. Blandt disse er Andrew Brunson, Manasa Kolivuso, Lou Engle, René Terra Nova, Sergey Shidlovskiy, Malcolm Hedding, Peter Tsukahira og Yuliia Popova.

Løvhyttefesten 2023

Igen i år ventes mange kristne fra hele verden at deltage i blandt andet marchen gennem Jerusalems gader i forbindelse med Løvhyttefesten 2023.
ICEJ har arrangeret et otte-dages program, som begynder med to spændende dage i Galilæa, hvor der er gudstjenester hver aften langs de smukke kyster ved Galilæas Sø. Derefter rejser deltagerne op til Jerusalem, hvor fem dages festligheder starter med det traditionelle nationernes præsentation i Pais Arena.

Der vil være aftengudstjeneste, morgenseminarer, nadver ved Gravhaven, den altid populære Jerusalem-march plus masser af tid til ture til de bibelske steder. Festen afsluttes med en særlig solidaritetsmanifestation i Negev samt mulighed for en hel dag med bøn i pavillonen.

Kilde: ICEJ


Artiklen fortsætter efter annoncen: