Fristed for danske soldater åbner ved NATO’s beredskab i Letland

Thomas og Trine Jakobsen har arbejdet som hhv. veteranmedarbejder i Varde og som behandler på Blåvand Kurbad og Wellness. Nu skal de sikre åndelig omsorg og velvære for soldaterne i Letland.

Indgangen til det seneste KFUM’s Soldaterhjem i Letland, 2023, der havde et gennemsnit på 1000 besøgende om dagen. Soldaterhjemmet var bygget op af syv prefabber og havde en overdækket terrasse udenfor.

Fra august 2024 åbner KFUM’s Soldaterhjem i Letland for de danske udsendte soldater. Soldaterhjemmet er med til at skabe vigtig trivsel for de danske soldater, når man er langt hjemmefra.

Det skriver KFUM’s Soldatermission i en pressemeddelelse.

Integreret del af Forsvarets planlægning

KFUM’s Soldaterhjem var med ved Forsvarets seneste udsendelse til Letland i 2022-2023. Også ved den nuværende udsendelse har KFUM’s Soldaterhjem været en naturlig del af Forsvarets planlægning, og i år er soldaterhjemmet udvidet til dobbelt størrelse, så det er klar til at tage imod mange flere soldater.

”Vi er beærede over at blive betragtet som et integreret element ved store udsendelser af danske soldater. Vi tager med for soldaternes skyld, så de altid har et fristed at trække sig tilbage til. På soldaterhjemmet er de mennesker først og fremmest, – ikke rang eller præstationer. Vi taler med dem om tro og det, der ellers fylder, vi tilbyder kaffe, et spil eller bare ro,” siger Per Møller Henriksen, generalsekretær i KFUM’s Soldatermission.

Trine og Thomas Jakobsen er lederpar på KFUM’s Soldaterhjem i Letland fra august 2024.

Kristen tro og menneskesyn er udgangspunktet

I lighed med øvrige soldaterhjem i Danmark vil der blive holdt daglig aftensang og andagt og ugentlige aktiviteter som banko osv. på soldaterhjemmet i Letland.

”Vi oplever stor tilslutning til aftensang og andagter på soldaterhjemmene, særligt når vi er med på missioner, hvor soldaterne i høj grad forholder sig til liv og død. Brætspil er også meget populære, og bare det at samles i mere civile rammer, hvor soldaterhjemslederne hygger om soldaterne, gør en stor forskel for soldaterne,” fortæller generalsekretæren, der tidligere har drevet KFUM’s Soldaterhjem i Afghanistan og Libanon og flere steder i Danmark.

Fristed for den enkelte soldat

Ved den seneste udsendelse til Letland havde KFUM’s Soldaterhjem ca. 1.000 besøg om dagen, og soldaterhjemslederne lavede langt over 10 bradepander eller 100 boller om dagen foruden en masse kaffe for at skabe en hjemlig atmosfære og give de danske soldater en smagsoplevelse fra Danmark. ”Mens drømmekage betyder meget for soldaterne, er vores tydelige erfaring også, at det er vigtigt for soldaterne at blive mødt af en smilende soldaterhjemsleder, der er klar til en snak, sjælesorg eller bare være stille sammen, når der er behov for det,” forklarer Per Møller Henriksen.

Relationer sår frø

Lærke Sørensen, der tidligere har været udsendt som soldaterhjemsleder til Letland, beskrev opgaven med ordene:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



”Vi var jo på kuffen (soldaterhjemmet, red.) hele tiden. Hvis man gik og tumlede med noget, kunne man komme uformelt ind og bygge sig mod op. Som et relationelt frø, der kunne blomstre, når man fik brug for det.” På soldaterhjemmet kunne man tage de tunge samtaler. Samtidig havde soldaterne også adgang til den udsendte feltpræst, som soldaterhjemslederne altid har et godt samarbejde med.

Trine og Thomas Jakobsen er forberedt på livet som udsendte gennem forsvarets civile grundkursus. På soldaterhjemmet vil de dog være klædt i civilt tøj som de eneste i lejren.

Fra wellness til militærtøj

Trine og Thomas Jakobsen, der begge har en læreruddannelse, udsendes af KFUM’s Soldatermission som det nye lederpar på soldaterhjemmet i Letland. Thomas har de seneste tre år arbejdet som veteranmedarbejder på KFUM’s Soldaterhjem i Varde og er således særdeles velkendt med både arbejdet og ånden på KFUM’s Soldaterhjem, ligesom mange af de oplevelser og tanker, tidligere udsendte soldater har været igennem.

Trine har de seneste år arbejdet i Blåvand Kurbad og Wellness, hvor hun med diverse behandlinger har hjulpet folk til at finde ro og velvære. Selvom hun skifter redskaberne ud med kaffe, kage og sangbog, vil hun fortsat skabe en atmosfære af omsorg og nærvær:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



”Både Thomas og jeg har livserfaring med at skabe gode og trygge rammer, hvor soldaterne kan finde ro, fx hvis livet gør ondt, men også give plads til sjov og ballade,” fortæller Trine Jakobsen.
Thomas og Trine peger på, at deres stærke fundament i den kristne tro giver dem frimodigheden til at så frø hos soldaterne, når det handler om tro, tilgivelse og nåde. De forventer også, at Trines evne til at få folk til at slappe af og føle sig godt tilpas samt Thomas’ erfaring med soldater og veteraner vil være et godt fundament for deres arbejde i Letland.

FAKTA:

KFUM’s Soldaterhjem har skabt fristeder for de udsendte soldater i 26 år i verdens brændpunkter. KFUM’s Soldatermission driver i dag 15 soldaterhjem og et beredskabshjem i Danmark, foruden det udsendte soldaterhjem i Letland. KFUM’s Soldaterhjem har eksisteret i Danmark i 135 år som kristne fristeder for soldater.

Forsvaret udsender fra august 2024 til december 2024 en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATO’s beredskab. Den danske kampbataljon skal indkvarteres i den danskbyggede Camp Valdemar, der ligger ved byen Adazi. Danmark havde fra maj 2022 – maj 2023 også en bataljonskampgruppe med understøttende kapaciteter indsat i Letland. Kilde: forsvaret.dk

KFUM’s Soldatermission driver KFUM’s Soldaterhjem, Orlogshjem og Beredskabshjem. De i alt 16 hjem i Danmark fungerer som civile kristne fristeder for soldater, beredskabsfolk, veteraner og pårørende. Her kan de slappe af, spise god mad, spille, se TV eller tale med en af de dedikerede ansatte i de rolige, hjemlige rammer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



KFUM’s Soldatermission blev grundlagt i 1889 og laver i dag også et stort arbejde for veteraner med aktiviteter og midlertidige boliger, og for de udsendte danske soldater med soldaterhjem som en del af Forsvarets store missioner, bl.a. i Letland fra august 2024.

Udsendte soldaterhjem fra Soldatermissionen

Bosnien: 1998-2003
Kosovo: 2001-2011
Irak: 2005-2007 og 2016-2020. Afghanistan Camp Bastion: 2008-2014
Afghanistan Camp Price: 2010-2013
Libanon: 2011
Estland: 2018-2022
Letland: 2022-2024

I årene op til 1998 bidrog KFUM’s Soldatermission til ECHOS’s arbejde med at skabe hjem for de udsendte soldater. ECHOS er en europæisk paraplyorganisation for kristent soldaterhjemsarbejde.