Herning: Nyt gospelkor med en tone af glæde og fællesskab

Koret Open Gospel starter i Herning den 27. august med to Åbenkirke-folk som initiativtagere.

Debbie Guldager og Arne Damkjer elsker gospelmusik og inviterer folk i byen til at synge sammen med dem i det nye kor, Open Gospel. Foto: Hans Peter Rousing, Åbenkirke Media

Open Gospel er navnet på et nyt gospelkor, som starter i kulturhuset Textilen i Herning.

Initiativtagerne til koret er Debbie Guldager og Arne Damkjer. De er med i Åbenkirke i Herning og er en del at det musikalske udtryk ved kirkens gudstjenester. Begge er vokset op med musik og rytmer i hjemmene og har i deres tidlige ungdom og voksenliv været udøvende. Debbie Guldager som sanger. Og Arne Damkjer med hurtige fingre henover tangenterne på et piano.

Begejstring for gospel

Nu inviterer Debbie Guldager og Arne Damkjer folk i byen til at være med til at synge gospel. De ønsker at dele deres begejstring for den energiske musikstil med andre: gospelmusikken, som er enkel i sin lyrik og fremførelse og med et budskab om fred og frihed. Gospel, som på dansk betyder evangelium eller det glade budskab.

– Under coronatiden begyndte vi alle at synge sammen. Det var Pigekorets daværende dirigent, Phillip Faber, der slog tonen an på sit flygel på TV. Vi fandt glæde ved fællessangen. Det er den oplevelse, vi i et gospelkor inviterer til. Her vil vi synge og være glade sammen, siger Arne Damkjer.

– Ja, at synge med hinanden er livsbekræftende, fortsætter Debbie Guldager.

– Når vi mødes i sangen, gør vi noget sammen. Det knytter bånd mellem os. Der opstår en ny melodi af gode relationer, når vi i fælles takt bevæger os ud i gospelrytmerne, pointerer Debbie Guldager.

Lysten til at synge vigtigst

Gospelkoret er åbent for enhver over 16 år. Det vigtigste er ikke, at man kommer som en øvet sanger. Derimod at man har lyst til at synge. De fremmødte skal ikke igennem en optagelsesprøve. De to musikalske initiativtagere vil derimod nænsomt guide den enkelte i koret til at finde sin stemme.

– Alle har en stemme. Det kan være, at den skal opmuntres og trænes frem. Den skal vandes og plejes som en blomst. Når det sker, vil stemmen og sangpotentialet udvikle sig.
Gospelgenren er netop en god legeplads for stemmen. Musikstilen er enkel med mange gentagelser, siger Debbie Guldager.

– Der sker noget magisk og udviklende, når vi synger med andre. Der opstår en synergi. Helheden er pludselig mere end summen af de enkelte stemmer, understreger Arne Damkjer.

Forventning om 50 kordeltagere

En øveaften vil typisk starte med en stemmeopvarmning. Derefter vil kordeltagerne øve 3 til 4 sange, overvejende med tekster på engelsk. På et tidspunkt vil der være en pause med kaffe, hvor kordeltagerne får mulighed for at hygge og hænge ud med hinanden. På sigt kan det være, at gospelkoret tager ud af huset for at synge på Torvet i byen. Eller koret kan bidrage med indslag ved et musikarrangement i en kirke. Debbie Guldager og Arne Damkjer forventer, at omkring 50 personer dukker op første øveaften, 27. august.

– Vi har fået en del tilkendegivelser fra folk, der gerne vil være med. I andre byer med tilsvarende initiativ har meldingerne været, at vi skal regne med en overraskende stor interesse for at synge gospel. Vi ser i hvert fald frem til et godt fremmøde allerede første aften, slutter Arne Damkjer.