Burkina Faso: 22 kristne blandt 150 ofre for massakre

– Det er en tragedie af hidtil usete proportioner, sagde biskop Théophile Nare af Kaya.

Terrorister med tilknytning til al-Qaeda og ISIS har den 24. august dræbt over 150 mennesker, herunder mindst 22 kristne, i et ”hidtil uset” angreb på civile i Burkina Faso. Ifølge Aid to the Church in Need deltog over 100 jihadister i et koordineret angreb mod byen Barsalogho.

Massakren kostede både kvinder, børn og ældre livet, og det markerede en eskalering af den vold, der har plaget landet i ni år, skriver Premier Christian News. Konflikter mellem islamistiske oprørere og Burkina Fasos regering begyndte i 2015 med angreb fra forskellige jihadistiske fraktioner tilknyttet al-Qaeda og ISIS. Oprøret har kostet over 10.000 dræbte, og flere millioner er fordrevet.

Biskop opfordrer til bøn, omvendelse og tro

Den katolske biskop Théophile Nare af Kaya fra Aid to the Church in Need (ACN) beskrev det nylige angreb som en ”tragedie af hidtil usete proportioner” og annoncerede en sørgedag den 28. august. Han har også opfordret til tre dages intensiv bøn for at søge ”oprejsning for alle angreb på menneskeliv”. ”Dette angreb er en skarp påmindelse om den igangværende terror, som vores samfund står over for,” sagde biskop Nare i en erklæring. ”Jeg opfordrer jer til at holde fast i håbet og forpligte jer til bod og omvendelse, så vi kan finde trøst og styrke fra Gud.”

Burkina Fasos sikkerhedsminister, Mahamadou Sana, har udtalt, at regeringen vil svare igen på angrebet med både landtropper og flyvevåben. Angiveligt var der både civile og soldater blandt de dræbte. Landets kommunikationsminister, Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo, har sagt, at ”horder af kriminelle” stod bag det feje og barbariske angreb. Gerningsmændene gik efter både ”kvinder, børn, ældre og mænd uden at skelne”, udtalte han på statsligt TV sidste søndag.

26 dræbt i nyt angreb

Dagen efter massakren i Barsalogho slog islamister til i landsbyen Sanaba i Nouna Stift. Her omringede en stor gruppe ekstremister lokalområdet og samlede derefter alle de kristne mænd over 12 år samt andre mænd, der blev opfattet som modstandere af jihadistisk ideologi. Terroristerne bandt mændene og førte dem til en nærliggende protestantisk kirke, hvor de skar halsen over på 26 mænd, hvoraf flere var katolikker.

ACN, som har støttet 76 projekter i Burkina Faso i løbet af det seneste år, vil fortsætte sine bestræbelser på at hjælpe kirken og de personer, der er berørte af den islamistiske vold, skriver ACN Ireland.