Gruppe i Svenska Kyrkan ønsker fuld accept af en alternativ samlivsform som fx polyamori

Generalsekretær Olof Edsinger fra Evangelisk Alliance advarer imod at gå imod den bibelske lære om ægteskabet.

I efteråret skal kirken forholde sig til et forslag om fuld anerkendelse af samliv mellem mere end to personer, så fx teologer i polyamorøse forhold kan blive ordineret som præster i den svenske lutherske kirke.

Det skriver CNE.news

Repræsentanter for ViSK (det politiske venstreparti i Svenska Kyrkan) udtalte i juli, at kirken skulle forberede sig på at acceptere flere former for seksuelle identiteter som polyamori og aseksualitet. Aseksualitet defineres som fravær af seksuel tiltrækning. Polyamori defineres her som det at have flere konsensuelle forhold, dvs. at en voksen person er indforstået med at dele deres partner med en anden. Det polyamorøse forhold kan være af seksuel eller følelsesmæssig karakter, oplyser ViSK, som ifølge Kyrkans Tidning forventer afstemning om sagen i oktober.

Forslaget handler ikke om ægteskab

Linda Sjöö, der har skrevet forslaget for ViSK, mener, at det er vigtigt at støtte dem, der specifikt identificerer sig som polyamorøse, da disse personer har følt sig udelukket fra kirkens ledelse og aktiviteter. ”Det er nødvendigt med en afklaring. For risikoen er, at vi siger til folk, at de er velkomne i kirken, og så viser det sig, at de ikke er det. Sådan kan vi ikke opføre os som kirke,” mener hun.

Linda Sjöö bakkes op af teologen Lina Landström, der til avisen Vårt Land har udtalt, at kirken ikke bare skal acceptere de polyamorøse, men også tillade dem at blive kirkeledere. Andre medlemmer af ViSK understreger, at der er behov for en erklæring, da de enkelte kirkers synspunkter ikke er klare. ”Det her handler ikke om ægteskab. Ingen af ​​os har foreslået det,” siger Anders Berglund, der er medlem af ViSPs bestyrelse.

”En sekulariseret kirkes befrielsesprojekt”

Olof Edsinger, der er generalsekretær for den svenske evangeliske alliance (SEA), er imod forslaget. Samtidig erkender han, at tankegangen er et logisk skridt for en sekulariseret kirke, der dyrker selvudfoldelse som eneste gyldige moralske norm. ”Gennem nogle år har vi haft præster, der lever i forhold til én af samme køn,” sagde han. ”Det er en del af den større fortælling om, at den lutherske kirke bliver sekulariseret. De ser dette som en del af et befrielsesprojekt, der handler om at gøre sig fri af fortidens do’s and don’ts.” Men dermed prioriterer kirkerne forældrenes behov og beslutninger på bekostning af børnene, mener han.

”I et ægteskab af samme køn med børn vil den ene biologiske forælder altid være fraværende. Og i en polyamorøs familie vil der være megen forvirring omkring forældreskab og forældreansvar. Så snart vi forlader det traditionelle ægteskab, åbner vi op for en masser af problemer,” siger Edsinger og tilføjer, at når vi går imod ​Guds skabelsesorden, får det konsekvenser, som afspejles i senere generationer.

Olof Edsinger tør ikke håbe på, at kirken vender tilbage til det bibelske syn på ægteskabet. Derimod håber han, at der kan dannes en ”fri luthersk kirke” som et alternativ til den tidligere statskirke.
Sammenfattende siger Edsinger, at kristne og deres menigheder bør læse i skabelsesberetningen (1. Mosebog 2,24) samt Jesu ord i Matthæus, Markus og Efeserbrevet for at forstå Bibelens lære om ægteskabet. Alle disse passager vidner om, at en mand forlader sine forældres husstand for at blive knyttet til sin kone, så de to bliver ét kød, påpeger han.