Min mand blev martyr for sin tro på Jesus
Enken Pauline Ayyad fra Gaza fortæller om livet efter, at manden Rami blev myrdet af muslimske ekstremister i oktober sidste år.ISREAEL Jeg føler mig ensom og forfulgt, efter at Rami blev dræbt. Han blev martyr, fordi han forsvarede troen på Jesus. Min trøst er, at han nu møder Jesus i Himlen, og der skal jeg også møde Rami senere, siger den 30-årige enke Pauline Ayyad fra Gaza.
Rami Khader Ibrahim Ayyad var leder af Bibelselskabets bogbutik i Gaza by. Seks måneder efter, at den blev brændt, blev Rami kidnappet og dræbt, fordi han nægtede at konvertere til Islam. Hans gravide kone tog de to børn med sig og flygtede til Beit Sahour nær Betlehem. Der bor Ramis søster Rana Ayyad med mand og børn.
Udfordringen mødte dem i en stor lejlighed, som de har fået som midlertidigt tilflugtssted. Det er sparsommeligt møbleret. De to kvinder er klædt i sorte sørgeklæder, som skikken er i denne del af verden. Rundt om halsen har enken Pauline et guldkors og guldringen fra sin afdøde mand. De nåede at være gift i lidt over fem år.
Før mordet kom der trusler, men der var ingen, som tog dem alvorligt. En dag kom en islamisk sheik for at snakke med Rami. Den religiøse muslim ville have, at Rami skulle konvertere til islam. Rami spurgte i stedet for, om ikke sheiken hellere ville blive en kristen.
– Nej, jeg vil ikke blive en kristen, svarede sheiken.
– Jeg vil heller ikke konvertere til islam, svarede Rami.
– Jeg ved, hvordan vi skal få dig til at konvertere til islam, svarede sheiken.
– Det er klart, at Rami blev dræbt for sin tro. Han havde ingen fjender, ingen penge, siger søsteren Rana Ayyad.
Ifølge The Palestinian Bible Society havde Rami lagt mærke til, at han blev skygget af en bil uden nummerplader. Dagen efter blev han ifølge meldingerne kidnappet udenfor sit hjem. Den 7. oktober 2007 blev han fundet. Der var mærker efter kugler og knivstik på kroppen. Det skete i området Mojamaá alislami.
Der er et stærkt pres for at få kristne til at konvertere i Gaza. Derefter bliver de gift med muslimer, og så er der ingen vej tilbage. Derudover er der nominelle kristne, som ikke kender så meget til kristen tro, og de bliver fristet med penge, når de er i nød. Fra Gaza fortælles der om en kendt kristen kvindelig læge. Hun blev truet med vold og voldtægt. For at undslippe konverterede hun og blev gift med en muslimsk mand langt under sin stand.
De to kvinder Pauline og Rana anslår, at der er omkring 10 kristne, som har konverteret til islam. Rami var den første, som nægtede at blive muslim, og han proklamerede sin tro.
– Alle, som nægter at konvertere, bliver dræbt, siger søsteren Rana.
Kvinderne anslår antallet af kristne til 3000 i Gaza. De fleste er græsk-ortodokse, og de er omgivet af ca. 1,5 millioner muslimer. Begge kvinderne tilhører de evangeliske kristne. Nu er der ikke mange af dem tilbage i Gaza. Syv familier med tilsammen 27 personer har forladt Gaza.
– Alle, som har chancen, vil nok rejse fra området, siger Ramis søster.
Andre kristne palæstinensere fortæller, at i forbindelse med jul og påske kan kristne søge om tilladelse fra de israelske myndigheder til at krydse grænsen. Man antager, at der nok bliver flere kristne, som ikke vender tilbage til Gaza, men bosætter sig i de PLO-kontrollerede områder i Judæa og Samaria (Vestbredden).
– Ramis bror Ibrahim søgte om visa for at komme til Sverige. Men de svenske myndigheder forhørte sig i Gaza og fandt ud af, at broren ikke blev dræbt af religiøse årsager. Derfor fik han ikke lov til at komme til Sverige. Der er nok mange kristne, som overvejer at rejse fra Gaza, siger søsteren Rana Ayyad.
Enken Pauline er født og opvokset i Gaza. På universitetet studerede hun data og informationsteknologi. Hun er ikke bange og kunne godt tænke sig at flytte tilbage, hvis situationen falder til ro. Men hun siger, at alt er tabt, hvis urolighederne fra Gaza skulle sprede sig til selvstyreområderne. Hun tror imidlertid ikke, at det kommer til at ske.
Det var bittert for Pauline at miste sin mand, men hun føler ikke, livet er ødelagt.
– Jeg tror, at Gud tillod det, som skete med Rami. Han blev en martyr for sin tro, fordi han forsvarede Jesus. Min trøst er, at han nu møder Jesus i Himlen, og der skal jeg møde ham senere, siger enken.
Hun er gravid og venter en pige. Navnet er allerede bestemt. Barnet skal hedde Sama, som er det arabiske ord for Himlen.
Både enken og søsteren til den myrdede Rami har fortsat familie i Gaza. Mens de søger tilflugt, får enken løn fra bibelselskabet, og sådan kan de fortsætte deres liv mod en ukendt fremtid. Familien har ifølge venner ikke fået nogen anden økonomisk hjælp.