Niels klædt ud som greven
Hvad gør man ikke for turisterne? Niels Hansen trækker i en 1700-tals dragt som Brødremenighedens grev Zinzendorf. Torsdag d. 29. maj fra kl. 11-17 kommer grev Zinzendorf på besøg i Christiansfeld!
Der sker i anledning af hans 208-års fødselsdag mandag den 26. maj.
Greven er kommet til live ved hjælp af en 1700-tals grevelig klædedragt fra de historisk kyndige skræddere i Historicum i Haderslev.
Inden i dragten er den 57-årige grafiker Niels Hansen.
Ganske vist var grev Zin-zendorf kun 25 år, da han grundlagde Herrnhut, men han blev 60 år, så Niels passer godt til rollen.
Han vil gå omkring i Brødremenighedens by og dele tilgode-sedler ud på den nye bog Hjerternes By. Den handler netop om ham selv og byen Christiansfeld, som opstod som følge af en kristen fornyelse og missionsvækkelse.
Niels Hansen er nærmest den mest indfødte felder, man kan finde. Han blev født i kælderen under Brødremenighedens Hotel!
– Mine forældre drev en tankstation i hotellets baggård. Derfor boede vi i kælderen, hvor der i dag er restaurant, fortæller han. Privat er Niels gift med Marianne Bach, som er informationssekretær for Dansk Ethiopermission.
Den lille happening indgår i en serie af begivenheder i den lille brødremenighedsby.
I den forløbne uge har der været synode i byen med ca. 100 delegerede fra de europæiske brødremenigheder.
I forbindelse med happeningen udskrives en fotokonkurrence, hvor turisterne opfordres til at tage det bedste billede af den kristne fristad.
Billederne vises i forbindelse med en midsommersøndag den 22. juni, som byens to kirker er aktivt med i. Der holdes fx en fælles udendørs gudstjeneste på Prætorius-torvet, og der er koncert i Folkekirken. De besøgende kan stemme om det bedste foto.
Midsommersøndagen har titlen En bid af eventyret.
Christiansfeld er nemlig et eventyr. En fristad for religionsfrihed, lighed og broderskab. Den kristne by opstod trods modstand fra både verdslige og kirkelige fjender. Og netop som papirerne skulle underskrives, blev statsministeren – Struense – afsløret som Dronningens elsker og far til det barn, hun ventede. Han blev brutalt henrettet og sat på hjul og stejle.
Men i Brødremenigeheden bad man allerede dengang 24/7 – altså på skift 24 timer i døgnet. Og Christian den 7. godkendte byplanerne i 1772 – og gav skattefrihed i 10 år!
Alt det kan man læse mere om i bogen Hjerternes By, som netop er udkommet på Udfordringens forlag.
Henri.