Kristne hjælper med at bekæmpe mæslinge-epidemien i DR Congo
Den internationale, kristne missionsorganisation Mission Aviation Fellowship flyver vaccine og sundhedspersonale til DR Congo for at bekæmpe mæslingeepidemien blandt den fattige befolkning.Mission Aviation Fellowship, MAF, har indledt flyvende nødhjælp med vaccinationer og sundhedspersonale til fjerntliggende områder i Den Demokratiske Republik Congo for at bekæmpe en akut mæslinge-epidemi. Den meget smitsomme sygdom har allerede kostet mere end 200 mennesker livet, og der er nu frygt for en landsdækkende epidemi.
MAF er en international, evangelisk og fælleskirkelig missionsorganisation med afdelinger i hele verden. MAF opererer i 34 u-lande og har omkring 200 piloter og 125 fly i aktiv tjeneste.
– Selv de få eksisterende veje i DRC er i dårlig stand på grund af manglende vedligeholdelse i regntiden. Derfor er fly det eneste transportmiddel til det meste af landet, siger John Boyd fra MAF i USA.
Mission Aviation Fellowship har arbejdet i det vestlige DR Congo i 50 år, hvor ni MAF-familier og 31 congolesiske medarbejdere for tiden betjener seks fly fra MAFs baser i Lubumbashi og Kinshasa.
Mission Aviation Fellowship støtter Læger Uden Grænser i deres arbejde med at bekæmpe mæslingeepidemien i Congo.
– MAF er glade for at kunne bistå Læger Uden Grænser med at flyve medicin og personale i denne livsvigtige vaccinationskampagne mod den dødelige sygdom, siger John Boyd.
Sundheds- og nødhjælpsarbejdere rapporterer, at mæslingevirus er spredt ud over et par landdistrikter, og den frygtes at sprede sig ud over de fem provinser i resten af landet. Den yderst smitsomme sygdom kan føre til lungebetændelse, alvorlig dehydrering, blindhed og død, især blandt børn.
Og der er god grund til bekymring. Ifølge Læger Uden Grænser har der været over 21.000 tilfælde af den frygtede sygdom siden september sidste år.
– Siden september 2010 har vi vacineret mere end 1,5 millioner børn som svar på krisen. Men sygdommen spreder sig stadig med lynets hast. Alle, der arbejder med sundhed i landet, må nu være med til at gøre epidemien til en national prioritet, siger Gael Hankenne, leder af Læger Uden Grænsers indsats i Congo, til Reuters.
Det koster under en dollar (5,5 kroner) at vaccinere et barn mod mæslinger, men omfanget af udbruddet i Congo er så stort, at Læger Uden Grænser har svært ved at følge med.
Når en befolkning ikke er vaccineret, så slår sygdommen ihjel i 1-15 procent af tilfældene. Mennesker i DR Congo er dog særligt udsatte, fordi de har ringe adgang til læger og andre sundhedstilbud, og derfor kan dødeligheden være helt op til 25 procent.
Ifølge WHO dør over 875.000 børn hvert år af sygdommen, og over 30 millioner smittes. Det er dermed den største sygdomstrussel mod børn i U-lande, der relativt simpelt kan forhindres med en vaccine.