Tyrkiet truer Israel med at lade krigsskibe eskortere flotiller til Gaza
Forholdet melem Tyrkiet og Israel er blevet yderligere anspændt, efter at den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdogan har udtalt,at tyrkiske krigsskibe er blevet beordret til at beskytte tyrkiske skibe, der i en flotille bringer humanitær hjælp til Gaza-strien.- Fra nu vil vi ikke tillade vore skibe at blive udsat for israelske angreb, som det var tilfældet med det tyrkiske skib Mavi Marmara, sagde Erdogan i et interview med den arabiske TV-station Al Jazeera.
Han understregede, at hvis Israel angreb, ville der blive en passende reaktion.
I Israel siges det, at det er åbenbart, at Erdogan leder et kor af fremtrædende tyrkere fra præsidenten til landbrugsministeren som dagligt gennemhagler og truer Israel.
– Vor politik er, at vi prøver vores bedste med at undgå en krig på ord med Tyrkiet og leder efter en praktisk måde til at ændre situationen, siger en højtstående israelsk kilde.
Statsminister Binyamin Netanyahu har i en tale ved en flådeceremoni i Haifa sagt, at når Israel ikke ønsker at udtale sig om forholdet til Tyrkiet, betyder dette ikke, at Israel har besluttet at vende den anden kind til.
– Vi vil vise, at vi gør hvad vi kan for at dæmme op for den negative tendens og holde mulighederne åbne for en mere positiv udvikling, sagde Netanyahu.
USA har bag kulisserne været aktiv for at lægge låg på krisen og hjælpe med til at normalisere det tyrkisk-israelske forhold.
Relationerne mellem de to lande, der tidligere var på vennefod, blev brat køligere, da Israel afviste at undskylde officielt for episoden ifjor, da israelske commandosoldater bordede Mavi Marmara og blev overfaldet af aktivister, hvorved ni tyrkere blev dræbt.
Israel er kun gået med til at udtrykke sin beklagelse over det skete, men Tyrkiet har insisteret på at få en undskyldning.
– Vi har ikke noget at undskylde, når israelske soldater bliver overfaldet, er det stående israelske svar.
Shin Bet: Hamas i Tyrkiet
Den israelske efterretningsorganisation Shin Bet har afsløret, at den ekstremistiske palestinenske Hamas-organisation har oprettet en kommandostilling i Tyrkiet, som den bruger til at rekruttere nye aktivister og føre tilsyn med nogle af dens operationer i Mellemøsten.
Israels minister for strategiske anliggender, Moshe Yaalon, har beskyldt Tyrkiet for at samarbejde med Hamas og Iran.
– Hvordan kan man have tillid til en regering, som omgås med Iran og Hamas, sagde Yaalon i en tale på en konference i Tel Aviv.