Skæbnevalg i Egypten
Israel følger valget i Egypten med bange anelser.Over 50 millioner egyptere skal i morgen og på torsdag vælge deres første præsident efter Hosni Mubaraks fald i 2011. Mange betegner det som et skæbnevalg og Egyptens vej til demokrati.
Det vil blive fulgt med bange anelser af Israel, som frygter, at et ekstremistisk nyt statsoverhoved vil kunne sætte den israelsk-egyptiske fredsaftale på spil.
Kampen står mellem islamistiske kandidater og tidligere regeringsfolk, hvis valgkampagne er ud fra sekulære synspunkter.
Egyptens herskende militærråd opfordrer vælgerne til at stemme og acceptere valgets resultat’
– Præsidentvalget vil afspejle folkets vilje, hedder det i opfordringen.
I en kommentar til valget skriver Ahmed Zewail, professor i kemi og fysisk ved Californiens Teknologiske Institut og Nobelprisvinder i kemi i 1999, i bladet “International Herald Tribune”.
at den nylige fire timer lange TV-debat mellem præsidentkandidaterne Amr Moussa og Abdel Moneim Aboul Fotouh, blev transmitteret til millioner af egyptere og andre arabere.
– Denne overvældende debat afspejler håbet om et nyt Egypten efter revolutionen i fjor, skriver Zewail. Egyptere har aldrig før oplevet en debat om, hvem der skal overtage de demokratiske tøjler i deres land.. Det er en milepæl i Egyptens historie. Egypterne ved, at de for første gang kan vælge deres fremtid. Dette kan ikke dikteres eller påtvinges af nogen.
Zewail skriver til slut:
– Verden må støtte et demokrati, som er ud over graviditeten og parat til en ny fødsel.
Der er 13 kandidater til præsidentembedet.
Amra Moussa, tidligere udenrigsminister, FN-generalsekretær og leder af “Den arabiske Liga”, fører i meningsmålingerne med 31 procent, mens tidligere statsminister Ahmed Shafiq er på andepladsen med 23 procent af stemmerne, mens “Det muslimske Broderskab”s Mohammed Mursi er nr. 3 med 15 procent, foran hans islamistiske rival,
Abdel Moneim Abol Fotouh, med en lidt lavere procentsats..
Den venstreorienterede “Nasserist” kandidat, Hamdeen Sabahy, mangeårig oppositionsaktivist, er “den sorte hest” i præsident-racet.
Den øverste præsidentvalgkommission – Egyptens officielle valginstitution – har forbudt brug af alle religiøse mottoer.
Meningsmålinger anses af mange i Egypten for urealistiske, bl.a. fordi adskillige egyptere frygter for at afsløre deres politiske forkærlighed.
I dele af den arabiske verden forlyder det, at den fremste præsidentkandidat, Amr Moussa, har en “jødisk forbindelse”. Det hedder sig, at hans far ægtede en kvinde, Rakia Ibrahim, med jødiske rødder og at der i dette ægteskab er en anden søn, som har ændret sit navn fra Ali til Ilai – og nu lever i Israel.
Moussas valgbureau har prøvet at mindske mulige skader fra disse forlydender. Det oplyser, at Amr Moussa var enebarn, og at hans halvbroder, Pierre, er søn af en kristen fransk kvinde.
Fra sladderomtalerne før præsidentvalget er også, at salafist (ultra religiøs)-lederen Hazem Salah Abu-Ismails mor er amerikansk statsborger, hvilket ville forhindre ham i at deltage i præsidentvalget.
Abu-Ismail udtaler, at hans mor har et “grønt kort” og ikke noget amerikansk pas.