– De er næsten min nye familie
Sådan siger Dina Dysager, som er en af deltagerne på Aleneforældreweekend på Grejsdalens efterskole 25.-26. januar.
Sidste år mødtes omkring 50 kristne aleneforældre til en weekend sammen på Grejsdalens efterskole ved Vejle, og der forventes mindst lige så mange til weekenden i år, den 25.-26. januar.
Netværket er ikke nyt, men der har hvert år været et stigende antal tilmeldinger til weekenden, som er uden børn og både for skilsmisseramte forældre og enkeforældre.
– Jeg tror, at skilsmissegruppen er langt den største minoritet i vores kristne fællesskaber, og Indre Mission ønsker at bakke op om dette netværk og skabe rammer for dette unikke kristne fællesskab, forklarer Familiekonsulent hos Indre Mission, Steen Møller Laursen.
Og det nyder blandt andet Dina Dysager på 40 fra Tarm godt af. Hun har været fast deltager på alle weekender, siden hun blev skilt og alene med to børn for seks et halvt år siden. Dina mener, at netværket er utrolig vigtigt.
– For det første sidder vi alle sammen mere eller mindre alene rundt i menighederne, der er ikke så mange steder, hvor der er flere af vores slags, forklarer hun og fortsætter:
– Og så har vi alle sammen en stor ydmyghed i forhold til at være kristen og skilt. Langt de fleste af os har haft åndelige kriser i forbindelse med at blive skilt det gør man bare ikke, og det står i Bibelen, at man ikke må, og så har vi gjort det alligevel.
Den ydmyghed og det at være sammen med ligestillede, oplever Dina som en forudsætning for, at deltagerne lynhurtigt kommer ind under huden på hinanden.
– Det er næsten blevet min nye familie, smiler Dina og forklarer, at hun bruger netværket for aleneforældre hele året.
Steen Møller Laursen fortæller, hvordan nogle fraskilte nærmest føler sig som menighedens spedalske.
– Nogen føler sig forkerte, nogen er skamfulde, og desværre er der også nogen, der direkte føler sig udstødt, og for alle dem er dette forum en stor gave, understreger han og pointerer, at det også er vigtigt at bryde tabuerne ned i de lokale menigheder, så fraskilte og enkeforældre stadig oplever sig inddragede.
Selvom netværket bruger meget tid på snak om børneopdragelse og de mange praktiske udfordringer i livet som aleneforældre, fylder den åndelige opmuntring også meget.
– Da jeg lige var blevet skilt, syntes jeg det var skønt at se, at der var nogen, der kunne føle sig lige så kristne som alle andre, for det havde jeg selv svært ved, forklarer Dina og fortsætter:
– I netværket har vi sammen kunnet få øjnene op for, at vi stadig er Guds børn, og at han elsker os lige så meget som alle andre.