Kerry ventes tilbage

USA’s udenrigsminister John Kerry har en usædvanlig ukuelighed og lægger dette for dagen nu, da han efter marathonforhandlinger med israelere og palestinensere i Mellemøsten i disse timer er på vej til det lille, olierige sultanat Brunei på nordsiden af Borneo for at deltage et asiatisk sikkerheds-topmøde.
Når han lander i Bruneis hovedstad Bandar Seri Begawan må han skifte sit diplomatiske gear totalt om fra penduldiplomati i Mellemøsten til at fokusere på USA’s rolle i Sydøstasien som bolværk mod atomtruslen fra Nord-Korea.

Der skal megen stamina til at klare så vidt forskellige opgaver, men Kerry, der blot har været USA’s topdiplomat.i nogle måneder, synes at have et næsten ufatteligt gåpåmod, en tilsvarende fysik og evne til at vinde israeleres og palestinenseres tillid

Mens han forhandler på USA’s vegne i Brunei, forsætter et team af hans medarbejdere.med at prøve at skubbe israelere og palestinensere til forhandlingsbordet.

Kerrys hektiske tre dage i Mellemøsten omfattede 20 timers samtaler på seks møder – tre med statsminister Binyamin Netanyahu i Jerusalem og tre med palestinensernes præsident, Mahmoud Abbas, i Ramallah og Jerusalem.

Der nok mest udslaggivende møde var hans nattelange samtale med Netanyahu på et hotel i Jerusalem. Mødet begyndte ved 22-tiden og sluttede først vd 4-tiden om morgenen, hvorpå Kerryn, efter et kort morgenhvil, havde et nyt møde med Abbas, inden han fløj til Brunei.

Selve den kendsgerning at Kerry ufortøvet fortsætter sit Mellemøst-initiativ antyder, at noget er ved at ske. Han vil ikke udtale sig om detaljer, men siger blot, at der er gjort fremskridt, og at han vender tilbage til Mellemøsten efter anmodning af begge parter.

– Jeg kender fremskridt, når jeg ser det, og vi gør fremskridt, sagde han, inden han gik ombord i flyet til Brunei. Vi har mindsket den store afstand mellem parterne betydeligt, og jeg er overbevist om, at vi er på rette spor.

Der gættes vildt om, hvad der foreløbig er opnået og om chancerne for et gennembrud under Kerrys næste livtag i området. Hidtil er intet sivet ud. Men Kerry er blevet hæs afat tale..


Artiklen fortsætter efter annoncen: