PLO leder afviser at give Kerry grønt lys til genstart af forhandlingerne
Det lykkedes ikke for præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA) Mahmoud Abbas at opnå tilstrækkelig støtte hos PLO og Fatah-ledere til at få disse til at genstarte de israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger, og Kerry synes nu at ville vende tomhændet tilbage til USA.
Efter et stormende møde i Ramallah gav PLO og Fatah-ledere udtryk for modstand mod en genoptagelse af drøftelserne på basis af Kerrys ideer – som endnu ikke er kendt af offentligheden.
Ved afslutningen af mødet sagde disse ledere, at de havde oprettet en komite, som skulle gennemgå Kerrys forslag.
Israel har ingen officiel kommentar til udviklingen og afventer en endelig palæstinensisk afgørelse.
– Vi er parat til at vende tilbage til forhandlinger, siger en israelsk kilde, og håber, at palæstinenserne også er det.
En Fatah-embedsmand, Amin Maqboul, siger, at palæstinenserne ønsker en skriftlig udtalelse fra Kerry om de forståelser, han har opnået med Abbas.
Ifølge Maqboul har han meddelt et palæstinensisk nyhedsbureau, at drøftelser med Israel skal baseres på før 1967-linjerne, og at den israelske regering vil løslade palæstinensiske fanger og standse bosættelsesbyggeri.
Magboul sagde at et dementi fra statsminister Binyami Netanyahus side (om før 1967-linjerne og en mulig landudveksling) ødelagde en genopoptagelse af fredsdrøftelser og af Kerrys bestræbelser – og at han ikke delte andre palæstinensiske lederes vurdering, at han alligevel ville gå videre med planerne og meddele en genoptagelse af fredsdrøftelser.
– Netanyahus afvisning af at acceptere 1967-linjerne indebærer, at han stadig er forpligtet til bosættelsesbyggeri – og at der ikke bliver nogen tilbagevenden til forhandlinger, siger Magboul.
Gårsdagen med dens rutsjebane-udvikling medførte en vis optimisme i retning af, at “nu går det i den rigtige retning”, men der må nu påny slås koldet vand i blodet – der er stadig lang vej tilbage og meget arbejde at udføre, før fredsklokkerne kan begynde at ringe.
En af de forløbige tabere synes at være Den arabiske Liga med dennes 22 medlemslande, som synes at have mistet megen indflydelse.