148 kristne dræbt på universitet i Kenya

Cheruiot Tiebafy til venstre og Cynthia Cheriotich overlevede massakren. Cynthia havde gemt sig i to døgn, før hun blev fundet af specialstyrkerne og skolens rektor.
Cheruiot Tiebafy til venstre og Cynthia Cheriotich overlevede massakren. Cynthia havde gemt sig i to døgn, før hun blev fundet af specialstyrkerne og skolens rektor.

Terroristerne forhørte de studerende om islam og dræbte dem, der ikke kunne svare.
Nu anklages regeringen i Nairobi for korruption og forsinkelse af indsatsen mod terroristerne.

En kilde fra politiet har nu indrømmet, at myndighederne forhalede indsatsen i timevis, da Garissa University i Kenya var under angreb den 4. april. Derfor blev 148 kristne dræbt, og flere politikere og journalister ankom til gerningsstedet før politiet.

Kilden, som ønsker at være anonym, sagde til CNN i mandags, at regeringens særlige udrykningshold blev tilbageholdt i Nairobi i timevis. Tilsyneladende handlede det om at arrangere transport, før styrken omsider tog afsted til Garissa, hvor massakren fandt sted.

’En bedre påskeferie’

– Det her skal gøre påskeferien bedre, sagde en af islamisterne til sine ofre.
Nogle få kristne studerende overlevede og fortalte om rædslerne. De var bl.a. blevet udspurgt om indhold i Koranen, som kristne ikke normalt kender til. Og hvis de ikke kunne svare rigtigt, blev de skudt på stedet.
Terrorgruppen al-Shabaab hævder, at angrebet var en gengældelse for Kenyas militære tilstedeværelse i Somalia.

Links til Nairobi?

Da specialstyrkerne ankom, skød de skød fire terrorister. Men det skete først 10 timer efter, at myrderierne var begyndt.
Det har siden vist sig, at en søn af en højtstående regeringsembedsmand var blandt de maskerede terrorister: Abdirahim Mohammed Abdullahi var en elitestudent, som blev spået en strålende karriere som advokat. Hans far har meddelt, at sønnen i 2014 forsvandt fra sit hjem i Mandera-området nær Somalia, oplyser indenrigsministeriet.
Al-Shabaab har taget ansvar for angrebet, hvor de kristne studerende blev identificeret og adskilt fra de muslimske studerende før myrderierne startede.
Efterfølgende har blandt andet den kenyanske aktivist Boniface Mwangi anklaget sikkerhedsstyrkerne for medansvar. Det må skyldes korruption blandt sikkerhedsstyrkerne, at al-Shabaab i det hele taget kunne gennemføre et sådant angreb tværs over grænsen fra Somalia, mener han.

Dusør for at pågribe jihadist

Manoa Esipisu, som er vicepræsident og talsmand for Kenyas præsident, forsikrer, at myndighederne gjorde alt, hvad de kunne.
– I bagklogskabens lys kan man jo altid sige, at noget kunne have været gjort bedre, sagde Esipicu. Han mener, at myndighederne reddede livet for mange studerende og ’gjorde deres arbejde’.
Regeringen har i mellemtiden identificeret den radikale islamist Mohamed Mohamud som hjernen bag angrebet i Garissa. Der er blevet udlovet en dusør på 20 millioner kenyanske shillings eller næsten 215.000 $ for pågribelsen af ham.
Mohamed Mohamud, som er senior leder i al-Shabaab, menes at have et større terror-netværk inde i Kenya, hedder det i et dokument fra den kenyanske regering, som CNN har fået kendskab til.
Mohamud anklages for at have ledet eksterne operationer mod Kenya. Han betegnes som den regionale millitsleder i al-Shabaab med ansvar for Juba-regionen.

Vil nedkæmpe terrorrismen

Kenyas præsident Uhuru Kenyatta har fordømt angrebet og advaret om, at hans regering vil svare igen på nedslagtningen på den hårdest mulige måde. Han understreger, at regeringen vil fortsætte kampen, indtil terroismen er nedkæmpet.
Landets sikkerhedsstyrker forfølger nu de sidste medansvarlige: Vi vil have dem alle for retten. Og vi har udlovet en dusør for pågribelsen af hjernen bag angrebet, forsikrer Kenyatta.
Søndag aften bombede Kenyas luftvåben to al-Shabaab-lejre i nabolandet Somalia, oplyser BBC. En talsmand for hæren, David Obonyo siger, at de to lejre i Gedo-regionen bliver brugt af de islamiske ekstremister, når de vil krydse grænsen til Kenya.

Martyrerne mindes

Kristne i Kenya og over hele verden har holdt mindesamvær for de dræbte studenter i forbindelse med påskefejringen.
– Vi har sammen med de pårørende og ofrene del i Jesu lidelser. Men ofrene skal opstå igen sammen med Kristus, sagde biskop Joseph Alessandro fra Our Lady of Consolation Church i Garissa.
Ærkebiskop af Canterbury, Justin Welby talte i sin påskehilsen om den dobbelte betydning af ordet martyr, som både betyder vidne og offer:
– Der har været så mange martyrer i løbet af det sidste år. Skærtorsdag, for tre dage siden, blev omkring 150 kenyanere dræbt, fordi de var kristne. De er vidner, ufrivilligt, uretfærdigt og ondt, og de er martyrer i begge ordets betydninger.
Disse martyrer er også en del af opstandelsen: Deres brutale død, den brutale forfølgelse, deres forfølgelse er overvundet af Kristus selv. Han er ved siden af dem, fordi de har del i hans lidelser. Han er ved siden af dem, fordi han opstod fra de døde, sagde Justin Welby.

Bøn for Rom og verden

Også pave Frans talte i sin tv-transmitterede påsketale til Rom og resten af verden (Urbi et Orbi) om forfølgelse af kristne mange steder i verden.
Han opfordrede til et ikke-voldeligt opgør med jihadisternes drab på kristne. I sin bøn bad paven om, at der igen må blive fred mellem de stridende grupper i Irak og Syrien.
Han bad også om fred i Libyen, hvor Islamisk Stat i februar halshuggede 22 koptiske kristne.
Paven kom også ind på massakrerne i Kenya og bad for kirkerne, hvis medlemmer blev skudt og dræbt en for en på grund af deres tro. Desuden bad han for situationen i de afrikanske lande, hvor terrorgruppen Boko Haram hærger og angriber kirker og kristne. I sin tale udtrykte paven også ønsket om en aftale, som kan begrænse Irans atomprogram.
Den pavelige Urbi et Orbi velsignelse bliver givet to gange om året, nemlig påskedag og juledag.