Bibelhistorisk roman med overraskelser
Roman om forholdet mellem Kong Salomon og dronningen af Saba byder på overraskende karakterbeskrivelser. Forfatteren kommer vidt omkring i sin fortælling om de bibelske skikkelser.
En bibelhistorisk roman af forfatteren til Hildegard: det var med store – men ikke helt ubekymrede – forventninger, jeg gav mig i gang med læsningen af de knap 500 sider.
Vi møder i begyndelsen af Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman Dronningen af Saba & Kong Salomon en ca. 15-årig pige kaldet Makeda, som er alene på jagt efter en gepard. Altså en ganske usædvanlig pige – men det må hun også være, for det er hende, der langt senere bliver Dronningen af Saba.
Og hvordan er hun så: kvinden, der hos Marstrand-Jørgensen kommer til at stå som Kong Salomons ligemand?
Forfatteren har flere overraskelser til læseren, hvad det angår: for det første er hun helt sort; dernæst er hun min. 12 år ældre end Salomon, for et sted siges det, at hun er gammel nok til at kunne være Salomons mor; endvidere at hun ikke er særlig køn, men har charme – ”evnen til at fordreje mænds hoveder” – og endelig at hun slet ikke er dronning, men kun kongedatter, da hun besøger Salomon, og kongedatter er hun blevet, fordi hun har myrdet den tidligere konge!
Fri fantasi – men ikke helt urealistisk
Hvad Bibelen ikke fortæller noget som helst om, men hvad der ud fra den måde, Bibelen omtaler Salomon på, ikke forekommer fuldstændig usandsynligt, er, at Makeda får et barn sammen med Salomon.
Og Salomon – hvilket billede tegner Marstrand-Jørgensen så af ham? Også her har forfatteren et par overraskelser: han er kraftig, for ikke at sige fedladen, og så er han kynisk beregnende. Når man ser bort fra hans visdom er det i det hele taget svært at finde sympatiske sider i forfatterens udgave af den vise konge. Sympatien ligger hos Makeda, ”Dronningen af Saba”.
Interessant fortælling
Det er en særdeles interessant historie, Marstrand-Jørgensen fortæller, og hun kommer vidt omkring. Der ligger virkelig grundig research til grund for denne genfortælling af den 3000 år gamle historie, og hun formår at gøre den levende og får især Makeda til at stå stærkt.
Selvfølgelig kommer hun også meget ind på religiøse emner og spørgsmål og herunder dem, Makeda konfronterer Salomon med. Hvordan svarer en vis konge så på, hvad fx ondskab er?
”Mit svar er, at Herrens øjne er alle vegne og ser alt, både ondt og godt. I dem finder du svar.”
Mere erotisk en poetisk
Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman Dronningen af Saba & Kong Salomon er god, men ikke helt på højde med Hildegard.
Den er ikke så poetisk beskrivende, og undervejs er der adskillige gange tale om, hvad jeg vil betegne som stilbrud, når Marstrand-Jørgensen forfalder til en frivol sprogbrug, som den kendes fra hverdagsdansks omtale af det, der findes og foregår under bæltestedet, hvilket selvfølgelig også gælder i forbindelse med de ikke så få erotiske scener.
Dermed skulle potentielle læsere være advaret, men kan man klare det, så læs den endelig! Den er stort tænkt og stærkt følt.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Dronningen af Saba & Kong Salomon • 479 sider • 299,95 kr. • Gyldendal