Miraklet i Fatima 100 år

Pilgrimme i Fatima den 13. oktober 1917 kigger op mod solen, som tilsyneladende opførte sig anderledes end normalt.

Katolikkerne fejrer 100 året for Jomfru Marias åbenbaring i byen Fatima i Portugal.

I løbet af sommerhalvåret 1917 viste Jomfru Maria sig angiveligt seks gange for tre børn i Fatima i Portugal, og siden har den lille by været pilgrimsmål for millioner af katolikker.

100-året for begivenhederne blev nu i foråret markeret af pave Frans, da han besøgte den lille portugisiske by cirka 140 km nordøst for Lissabon.
Pavens besøg skete 13. maj, som er årsdagen for den første åbenbaring af Jomfru Maria i Fatima for 100 år siden.

Jomfru Maria siges at have vist sig hver måned frem til den 13. oktober, hvor det hele kulminerede i dét, der er blevet kaldt ”solunderet i Fatima”. Rygterne om åbenbaringerne i Fatima havde dén dag lokket op mod 70.000 pilgrimme til, og ifølge flere vidner rev solen sig nærmest løs fra himlen, dansede rundt og udsendte de mest utrolige farver.

Det skønnes, at 4-5 millioner pilgrimme besøger Fatima hvert år, og stedet er i dag ét af katolikkernes mest besøgte pilgrimsmål.

Profetier

Forud for Maria-åbenbaringerne i 1917 var der ellers ikke sket det store på egnen. Fatima var en lille uanseelig flække omgivet af bjergskråninger med appelsin- og citrontræer, olivenlunde og græssende får.

De tre børn, 10-årige Lucia, og hendes fætter og kusine, 9-årige Francisco og 7-årige Jacinta, var da også helt almindelige børn af fattige fårehyrder.

Den 13. maj var de på vej hjem fra marken, mens det trak op til tordenvejr. Pludselig viste der sig en lysende skikkelse over et træ.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det var en kvinde klædt i hvidt, som holdt en rosenkrans i hænderne. Hun udstrålede et klart, kraftigt lys, og hun talte til børnene med en mild, men kraftig røst.

Hun fortalte, at hun kom fra himlen, og hun bad børnene vende tilbage til træet hver den 13. i de næste fem måneder.

Ifølge den ældste af pigerne, Lucia, gav den hvidklædte kvinde, Jomfru Maria (senere refereret til som Vor Frue af Fatima) profetier om nogle af det 20. århundredes nøglebegivenheder, inkl. afslutning på Første Verdenskrig, udbruddet af Anden Verdenskrig mange år senere og truslen fra Sovjetunionen og dens fald.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



En sidste profeti blev holdt hemmelig af Vatikanet indtil år 2000. Kirken tolker profetien som et forvarsel om attentatforsøget på pave Johannes Paul II den 13. maj 1981 – årsdagen for Jomfru Marias første tilsynekomst i Fatima.

Paven tilskrev det Jomfru Marias indgriben, at han overlevede, og donerede senere en af kuglerne fra attentatforsøget til kirken i Fatima, hvor den blev anbragt i kronen på Jomfru Maria statuen.

Pave Johannes Paul II mødtes med Søster Lucia, som blev 97 år. Hun nedskrev profetierne fra Jomfru Maria.
Solunderet

Selv om alle tre børn så den lysende Jomfru Maria, så var det kun Lucia, der kunne høre, hvad hun sagde. Lucia hævdede i sommeren 1917, at der ville ske et mirakel i forbindelse med den sidste Maria-åbenbaring den 13. oktober, og da dagen oprandt var op mod 70.000 strømmet til Fatima, heriblandt flere journalister og fotografer.

Ifølge øjenvidneskildringer dansede solen på himlen, skiftede størrelse, farve og bevægede sig i zigzag, og fænomenet skal have varet omkring 10 minutter. Nogle tilstedeværende berettede om, at deres våde tøj pludseligt var blevet tørt, og tilsyneladende kunne alle se direkte på solen, uden at øjnene tog skade.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Den indflydelsesrige portugisiske avis O Século bragte efterfølgende en artikel med overskriften: ”Utrolige hændelser. Solunder ved højlys dag i Fatima”.
Siden har skeptikere forsøgt at forklare fænomenet som optiske illusioner, men har aldrig kunnet give en entydig forklaring.

Den italienske katolske præst John De Marchi rejste senere til Fatima og boede der i syv år for at forske i hændelsen og samle øjenvidneskildringer. Han hæftede sig ved det store antal af enslydende øjenvidneberetninger og udelukkede muligheden for massesuggestion.

Han interviewede hundredevis af mennesker, der havde overværet begivenheden, og selv om vidneudsagnene kunne variere, var der ingen, der direkte afviste at have oplevet ”noget”.

Rosenkranskirken med den store esplanade foran, hvor der er plads til tusinder af pilgrimme.
Et liv i kloster

Pave Johannes Paul II foretog flere rejser til Fatima og mødtes med Lucia, som var den eneste overlevende af de tre børn.

Jacinta og Francisco døde begge blot tre år efter Maria-åbenbaringerne – i forbindelse med en influenzaepidemi – men Lucia levede til 2005 og blev 97 år.

Søster Lucia, som hun nu blev kaldt, tilbragte det meste af sit liv i et karmelitterkloster i den portugisiske by Coimbra, hvor hun også døde.

Hun er nu på vej til helgenkåring, som først sker efter en længere proces i den katolske kirke. I forbindelse med pave Frans’ pilgrimsrejse til Fatima tidligere i år blev både Francisco og Jacinta helgenkåret.

Den katolske Kirke var først skeptisk, men anerkendte i 1930 underne i Fatima, og siden har flere paver været på pilgrimsrejser til byen.

I første halvdel af århundredet blev Rosenkranskirken opført – en kæmpe, kridthvid kirke med et 65 meter højt tårn – og senere esplanaden foran, som er dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom. Her er bl.a. det allerhelligste, Åbenbaringernes Kapel, som er opført på stedet, hvor Jomfru Maria skal have vist sig, og som hvert år besøges af strømme af pilgrimme, der kommer for at bede om mirakler eller takke for et.

Fra at være en lille, uanseelig by er Fatima vokset til 11.000 indbyggere. Mange lever af at sælge religiøse souvenirers i byens mange souvenirbutikker, og denne massive religiøse kommercialisering falder sikkert mange, ikke mindst mange protestanter, for brystet.

100-året for Maria-åbenbaringerne fejres i Fatima i hele sommerhalvåret 2017.