Betalte sin gæld efter konkurs

Inger Lise og Mogens Koch Pedersen måtte betale 10.000 kr. om måneden i næsten 10 år inden gælden var betaltNavnet Mogens Koch Pedersen får måske nogle klokker til at ringe hos „modne” musikinteresserede. Ligesom firmaet „Nye Toner”…Mogens Koch Pedersen startede nemlig firmaet som en distributionscentral for kristen musik i 1978. Han kørte rundt som sælger og forsøgte at få kristen musik ind hos almindelige radio- og musikhandlere. Det var imidlertid ikke så nemt som den visionære igangsætter troede, og 5 år senere måtte han dreje nøglen om. Eksperimentet var en økonomisk katastrofe med en stor gæld som resultat.
Mogens stod, sammen med hustruen Inger Lise, med valget om han blot skulle erklære firmaet konkurs den ene dag og starte på en frisk den næste – eller betale enhver sit. Han valgte det sidste.

10 magre år

Det krævede ellers sin mand. Et beløb på 5-600.000 kr. afdrager man ikke sådan lige med det første. De næste 10 år måtte familien afdrage op til 10.000 kr. om måneden – ud over deres almindelige udgifter. Men det lykkedes. Efter 9½ år var gælden betalt. Selv om Inger Lise var syg, havde Mogens et godt job, først i et datafirma og senere i et Legoejet selskab.
Men så tog tilværelsen en uventet drejning. Da de endelig skulle til at leve „fedt”, dvs. normalt som alle andre moderne familier, begyndte hjertet at banke for mission. På et møde i Det danske Missionsforbund, hvor der blev fortalt om kirkesamfundets mediearbejde „Fredens Stemme” i Thailand, følte de begge Guds kald til at rejse derud.

Hak i tuden

– Beslutningen var svær, husker Mogens. – For jeg havde fået et knæk da Nye Toner krakkede. Jeg følte mig som en fiasko – og det var der mange der, især i tiden lige efter at vi havde stoppet med Nye Toner, havde travlt med at minde mig om. Jeg havde fået et „hak i tuden” og var blevet en fiasko i alles øjne…
Hvordan overvandt du det?
– Det tog et par år. Det er jo ingen kunst at se alle sine fejl i bakspejlet. Men rent psykisk var jeg nødt til at tro, at de beslutninger jeg havde taget var rigtige udfra de givne forudsætninger. Vi gjorde nemlig noget som ingen andre gjorde, idet vi ville udenfor de kristne kredse med den kristne musik. Samtidig viste Gud os, igennem de år hvor vi kæmpede for at betale gælden tilbage, at Han ikke havde taget sin velsignelse over vore liv tilbage. Igennem disse år blev det klart for os, at vores tjeneste for Ham nu var, at tjene de penge, der var nødvendige for at vi kunne opfylde vore forpligtigelser. En meget, meget speciel, men utrolig stærk oplevelse.
Kunne du så tro, at Gud ville bruge dig til noget igen?
– Nye Toner var på mange måder et personligt nederlag, der gjorde utroligt ondt. Så det havde jeg ikke lyst til at opleve igen. Og da vi havde nået en moden alder – 46 år på det tidspunkt – syntes vi, det var på tide at gøre tingene rigtigt. Derfor bad vi Gud om en helt klar og utvetydig bekræftelse på, at det var hans vilje, at vi skulle rejse til Thailand. Faktisk to ting: Inger Lise skulle blive rask og huset skulle blive solgt.
Inger Lise blev rask – og ægteparret svarede frimodigt på annoncen i „Morgenstjernen”, Missionsforbundets blad, om en stilling som mediemedarbejder i Fredens Stemme. Men huset blev ikke solgt…

Brug for bekræftelse

– Det pinte mig meget, og jeg var frygtelig bange for at tage fejl – arrene fra Nye Toner var der jo stadig, husker Mogens. – Jeg sagde til Inger Lise, at nu ville jeg gå ned til ejendomsmægleren, som nu havde haft huset i 1½ år, og sætte lidt skub i tingene. Men hun satte hælene i: „Det kan du bare vove på, Mogens, sagde hun. Der kommer måske en tid, hvor vi får brug for at vide, at det var Gud der sendte os ud. Så lad du bare ham om det.”
Søndagen efter gik parret til forbøn i kirken, uden at de nævnte detaljerne omkring deres situation. Om mandagen var Mogens i England på forretningsrejse, og da han ringede hjem mandag aften kunne Inger Lise henkastet fortæller, at nu var huset blevet solgt