Er de kristne blevet for verdslige?

Bekendende kristne svigter at være modkultur, hvis de har
et lidt for afslappet forhold til for eksempel alkohol og materialismen,
siger Jens OlesenDrikker missionsfolk for meget?
Spørgsmålet kommer fra Jens Olesen, generalsekretær i Indre Mission (IM) med hovedkvarter i Fredericia.
– Det er et meget eksistentielt spørgsmål hos mig selv. Jeg er ikke totalt afholdsmand, men spekulerer sommetider på, om jeg alligevel skulle være det for at være modkultur – og ikke mindst af den grund, at alkohol i det danske samfund er et kæmpeproblem, som bringer mange familier ud i fortvivlelse, og de aner ikke, hvad de skal gøre ved det.
Jens Olesen pointerer, at i virkeligheden ødelægger alkohol langt flere hjem og langt flere menneskers liv end for eksempel narkotika:
– Hvorfor tager vi ikke det alvorligt? Måske ligger der et kald til bekendende kristne til at sige: „Jamen, så lad os gå ind og være modkultur og vise folk hen til de helt andre værdier, som vi selv har mødt gennem troen på Kristus, og som bekendt er stærke nok til at bære en hel tilværelse.
Dog betragter Jens Olesen ikke alkohol i sig selv som værende verdslig:
– Men alle mennesker skal forholde sig til den kultur, man lever i, og så skal man træffe en række valg. Og her kan det da godt være, at vi kristne i for høj grad har bestræbt os på, at vi endelig ikke kommer til at skille os ud. Måske trænger vi til en kurs-justering her.

Materialismen snyder os

Et andet område, hvor Jens Olesen ser, at bekendende kristne står i fare for at gå i ét med tidens verdslige tapet, er i jagten på materielle goder:
– Danmark er et gennemmaterialiseret samfund, og materialismen kan meget hurtigt snyde os ved at give os en forestilling om, at kun materialismen kan give os de ægte værdier. Ind i denne kultur skulle Guds folk gerne kunne løfte nogle andre værdier frem.
Risikoen ved at bygge sin eksistens på, hvad man kan købe for penge, er i yderste konsekvens, at man går fortabt, påpeger Jens Olesen:
– Bibelen taler ret stærkt om materialismens farer. Den advarer os mod, at rigdommen forblænder os i en sådan grad, at vi mister evangeliet.