Nødlandede i Kina

“Den syngende politibetjent”, Niels Peter Finne, måtte agere sygehjælper på rejse til Kina, da en passager besvimede – Det var noget af en gyser, men det endte godt, var kommentaren fra den syngende politibetjent, sang-evangelist og rejseleder Niels Peter Finne, som netop er vendt hjem fra en rejse til Kina og Filippinerne, hvor han deltog som arrangør og rejsefører.
Dramatikken indtraf, da turens ældste deltager, en svensk herre på 82, faldt bevidstløs sammen hen over sin kone, netop som et måltid var serveret.
– Jeg ved ikke, hvordan det lykkedes at få ham bugseret ud på midtergangen. For han er en stor, kraftig mand, og besætningen var nærmest i panik, fortæller Niels Peter Finne. – Jeg prøvede at gøre besætningen forståeligt, at det drejede sig om liv eller død og, at minutterne var kostbare…
Kaptajnen blev overtalt til at foretage nødlanding i Nanjing, hvor en ambulance var rekvireret til lufthavnen.
Flyet nødlandede i Nanjing, hvor en ambulance var rekvireret til lufthavnen.
– Resten af holdet på 26 fortsatte som planlagt, men jeg blev tilbage for at følge med i ambulancen.
Bureaukratiet i Kina forsinkede imidlertid indlæggelsen i over to timer, før patienten omsider nåede ind på hospitalet.
Undersøgelser viste, at en blodsamling trykkede på hjernen. Et farligt og hurtigt kirurgisk indgreb var påkrævet.
Finne skulle dels underrette patientens familie i Sverige, dels få forlænget ægteparrets visum, som udløb samme aften. Der var et hav af formularer, og omsider indså han, at der kun var ét at gøre: Ringe til ambassaden i Shanghai, for at få forlænget visaerne for de strandede, som ellers ville være illegale gæster.
En søn fra Sverige havde selv lige fået fornyet sit visum til Kina, da han har arbejdsopgaver derude. Han nåede frem tidsnok til at se sin far, der nu var ved bevidsthed, i bøn sammen med Niels Peter Finne.
Operationen gik godt, og patienten var snart i bedring, så rejselederen kunne fortsætte til Manila, hvor resten af holdet ventede på ham.