Rum for sorgen

– Der er et kæmpe behov for sorggrupper, mener sognepræst Leif Ellerbek, der har oprettet en hjemmeside for kirkelige sorggrupper- Vi er elendige til at tale om døden, mener sognepræst Leif Ellerbek fra Solrød Sogn. Han har gennem en årrække selv ledt sorggrupper i Solrød Sogn og har senest taget initiativ til en hjemmeside, hvor man kan finde sorggrupper, der har til huse i folkekirkeligt regi. Hjemmesiden findes ved at klikke ind på www.folkekirken.dk
– Idéen var, at folk via hjemmesiden havde mulighed for at finde en sorggruppe i nærheden af, hvor de bor.
I flg. hjemmesidens oplysninger findes der sorggrupper i 19 folkekirker landet over.
– Det er selvfølgelig for få, men jeg ved, der er flere på vej. Der er et kæmpe behov for sorggrupper, mener Leif Ellerbek, der selv oplever den store søgning.
– Vi er ikke gode til at tale om vores følelser. Vi ved ikke, hvordan vi skal forholde os til folk, der har det psykisk svært. Folk der har fysiske sygdomme, kan vi bedre håndtere. Men den, der lider psykisk, er meget ensom med sin smerte.
– I en sorggruppe skabes der et rum, hvor man kan tale og græde sammen med ligesindede. Det er befriende at få sat ord på sin egen sorg og blive taget alvorligt, lyttet på og forstået.
Det er Leif Ellerbeks erfaring, at det generelt tager omkring to år for ens følelser at begribe tabet.
– Ens intellekt registrerer tabet med det samme. Men det tager lang tid for vores følelser at følge trop.
– Men arbejdsgiveren forventer, at folk, der har mistet, er klar til at yde deres højeste efter tre-fire måneder. Og familie og venner kan ikke forstå, at man ikke er ovenpå efter et halvt år.
– Sorg tager tid, og det har vi svært ved at forholde os til i vores forjagede samfund, siger Leif Ellerbek, der netop har fået bevilget penge fra Solrød Kommune til at begynde en sorggruppe for børn, der har mistet.

Yderligere oplysninger på www.sorggrupper.folkekirken.dk