Gospelsommer på højskole

I år bliver gospelugen på Diakonhøjskolen udviddet til to uger på grund af stor interesseDiakonhøjskolen bliver igen i år fyldt med gospelsang, gospelmusik og en masse energiske gospelentusiaster, når Sommergospel 2003 løber af stabelen i juli måned.Sammen med Mr. Gospel himself – Hans Christian Jochimsen – arrangerer Dia-konhøjskolen det intensive gospelkursus og gentager dermed sidste års succes. Sidste års gospelkursus blev fyldt op lige så hurtigt som et energisk gospelkor kan klappe i slutningen af en ’høj-tempo-gospelsang’.
– Sidste år var der mange flere interesserede, end vi havde plads til. Så i år vil vi være sikre på at alle kan komme med. Deltagerne var meget begejstrede for kurset. Det var meget intenst for dem at være fuldstændig indhyllede i gospel fra morgen til aften i syv dage – det var en meget stærk oplevelse for mange, fortæller Hans Christian Jochimsen.
I løbet af den uge kurset varer, kan kursisterne vælge workshops med emner som sangteknik, nodelæsning, solosang, direktion, samspil, koreografi – og selvfølgelig kor. Som noget nyt i år tilbyder Sommergospel også en bandlinje, hvor kursisterne kan få undervisning af nogle af Danmarks mest erfarne gospelmusikere.
– Der er mange workshops for sangere, så hvorfor ikke lave noget for dem, der spiller for sangerne? Derfor tilbyder vi i år undervisning i klaver, trommer, bas og guitar, forklarer Hans Christian Jochimsen.

Trækplaster fra London

Et af de store trækplastre i år er gospelsangeren Colin Vassell. Han har sin baggrund i Londons sorte kirker, hvor der er et levende gospelmiljø. Colin Vassell har rejst i det meste af Europa som gospelinstruktør, og det er da heller ikke første gang, han kommer til Danmark. I England dirigerer Colin Vassell flere gospelkor, bl.a. det anerkendte Wood Green Gospel Choir, som har udgivet flere cd’er.
– Colin Vassell er meget nærværende og meget engageret, når han underviser. Han er en stor personlighed, som er god til at få folk med. Vi glæder os rigtig meget, til han kommer. Vi er ikke spændte på, hvordan det bliver, for vi ved, at det bliver godt, siger Hans Christian Jochimsen begejstret. Hans Christian vil selv svinge med armene, når han også skal dirigere koret på Sommergospel.

Højskolemiljø

Hele kurset bliver pakket ind i hyggelige og afslappede højskolerammer. Med morgensang, højskoleaften og ’tanker i tiden’ får kursisterne nogle input, der skal være med til at lade op og give en inspirerende sommerferie. Det er Diakonhøjskolens egne medarbejdere, der leverer de tankevækkende ingredienser på Sommergospel 2003.
Når det ikke er sommerferie, uddanner Diakonhøjskolen diakoner, socialpædagoger og social- og sundhedsassistenter. Kompetencegivende uddannelser med et kristent værdigrundlag. Det er kun anden gang Diakonhøjskolen tilbyder intensive gospelkurser, men på baggrund af sidste års succes var det en selvfølge at gentage og udvide dette års tilbud.
– Gospelmusikken er et udtryk for livsglæde og håb – også når livet gør ondt. En nærværende musikgenre med en livsindstilling, der passer godt sammen med den diakonale livsholdning, siger forstander på Diakonhøjskolen Henrik Stubkjær, der glæder sig over, at skolen også i sommermåneden vil summe af liv. Han vil selv være til stede på det første gospelkursus, hvor han vil levere stof til eftertanke.

Hun elsker Gospel

Charlotte Lundgaard er 29 år og arbejder til daglig i kantinen på Århus Universitet. Hun var med på Sommergospel sidste år, og det var så stor en oplevelse, at hun i år har tilmeldt sige begge kurser – på trods af, at de er næsten identiske.
– Jeg kan kun sige, at det var fantastisk. Vi blev så forkælede. Der var en god planlægning med spændende udfordringer. Jeg blev overrasket over at finde ud af, at min stemme har en større kapacitet, end jeg troede. Det var efter undervisningen i sangteknik – og så fik sangen en helt anden betydning for mig.
For det samme beløb som begge gospelkurser kommer til at koste, kunne Charlotte rejse sydpå i ferien, men det har ingen interesse:
– Det får jeg slet ikke lige så meget ud af. Jeg har ikke været et specielt troende menneske, men efter gospel-gudstjenesten (på Sommergospel 2002, red.) sidste år, fandt jeg ud af, at der skulle ske noget nyt i mit liv, fortæller Charlotte ivrigt.

Cd-indspilning

Udover intens gospelundervisning vil kursisterne også opleve en Gospel-gudstjeneste, en ’gospelrejse’ og koncerter med kendte gospelkor. Til den afsluttende koncert vil kursisternes fælleskor indspille en cd.
Der er stadig få ledige pladser på Sommergospel 2003, som foregår fra d. 12.-18. og fra d. 20.-26. juli.