Århusianere til gadegudstjeneste

Midt i en larmende Århus Festuge stoppede århusianerne op for at se en moderne udgave af Den barmhjertige samaritaner, uhyggelig aktuel med den seneste tids voldtægtssager in mente.Lige foran døren til Domkirken står gadepræsten Iben Munksgaard Davids ovenpå et bord og prædiker, mens ca. 150 mennesker står stille og lytter: De er til gadegudstjeneste.
Elever fra Diakonhøjskolen leverede en moderne version af den barmhjertige samaritaner:
”Du skal bare have nogen tæsk, din lede kælling,” kommer det fra en vild læder- og nitteklædt kvinde med tatoveringer og sort makeup. Hun sparker løs på en posedame, der med hænderne over hovedet vægrer sig mod slagene fra den voldelige fremmede. To præster står ved siden af og ser på.
To ’gode kristne’ kvinder på den anden side af scenen kigger også den anden vej.
Den forslåede posedame ligger hjælpeløs, indtil en lille asiatisk udseende pige forsigtigt samler voldsofferet op. Og dermed er den barmhjertige samaritaner pludselig uhyggelig aktuel og vedkommende for århusianerne, der den seneste uge har været ramt af en ond frygt. Brutale voldtægter midt i den festligste uge om året har plantet en frygt for den pludselige og meningsløse vold.
Da Iben Munksgaard Davids opfordrer til et fælles fadervor, stemmer folk med det samme i. En af diakoneleverne begynder at synge velsignelsen, som Iben Munksgaard Davids samtidig udtaler over alle gadekirkegængerne. De velkendte ord bliver meget nærværende og direkte, da præsten midt på gaden lyser velsignelsen over de mennesker, der er stoppet op.

– Lisbeth Melendéz/løb