En fodslæbende forsamling!

– sagde kirkeministeren betegnende om konference om fremtidens folkekirke
Tove Fergo blev hele to gange afbrudt af tilråb fra salen, da hun mandag skulle afrunde en konference om ’Fremtidens Folkekirke – udfordringer og udviklinger’. – I er en fodslæbende forsamling, sagde en utålmodig minister i Nationalmuseets store sal til 120 udvalgte og inviterede mennesker, som hun selv har betegnet som ’Folkekirkens meningsdannere’. Hun har lagt et 27 siders katalog over ikke-kirkevante borgeres indtryk af Folkekirken på bordet, og Fer-go forventer nu, at hendes nyligt gennemførte reform, der har løsnet lovens stramme styring af menighedsrådenes arbejde, skal sætte gang i kreativiteten rundt i Danmarks to tusinde sogne:
– Jeg har gjort mit hjemmearbejde, og I har nu større frihed end nogen sinde til at sætte gang i det, som de 86 borgere efterlyste forrige lørdag på høringen i Kerteminde … en mere imødekommende og forståelig Folkekirke, sagde Tove Fergo. Men samtidig afviste hun blankt at medvirke til at danne den synode, som flere deltagere havde efterlyst som det forum, der kan koordinere fornyelsen.
Den idé betegnede hun som ’det aller farligste’.

Pete A.G. fra Gnags: “Vi skal have gjort Folkekirken mere menneskelig. Der er alt for mange der føler, at de ikke er gode nok til at komme til gudstjensterne”

Gnags og biskoppen

Efterhånden som dagen skred frem blev borgernes ønskeseddel til kirken kommenteret af en stribe oplægsholdere så forskellige som fx biskop Jan Lindhardt og rockmusikeren Peter A.G. Nielsen – og kontrasterne var hørbare. Mens ’Gnags’-koryfæet bl.a. foretrak ”én bøn, der kommer i bund frem for syv, der viser, at man ikke rigtig mener det”, har Roskilde-bispen det helt fint med, at Fadervor gentages tre gange i løbet af en gudstjeneste.