Har en gravid pige på 16 år et frit valg?

Ny bog åbner debat om unge, sex, ansvar og forældreskabSine er 16 år, går på efterskole og eksperimenterer med det vilde liv, da hun finder ud af, at hun er gravid.
Af Mark Biswas

Opdagelsen efterlader hende pludselig helt alene med en kæmpe beslutning, som hun skal leve med resten af livet. Uanset hvad hun vælger, får det konsekvenser. Hvilke holdninger møder en ung pige i denne situation?
Med bogen “Victoria” får vi muligheden for at opleve denne beslutning indefra; hvordan fordomme og negative forventninger, men også positive reaktioner fra kammerater, påvirker i en så udsat situation.
Sine vælger sit barn – Victoria! – og uden at idyllisere fortæller hun, hvad denne beslutning har gjort ved hendes liv og hendes syn på samfundet.

Eksperimenterer med sex

På efterskolen finder Sine kæresten Kim. De eksperimenterer med sex og lever det vilde liv på skolen, uden ansvar for nogen. Efter henvendelse fra skolens sekretær tager Sine senere sammen med sin bedste veninde ned til lægehuset for at få taget en graviditetstest. Lægen fortæller, at den er positiv. Sine bliver meget chokeret, da hun får nyheden.
Kim er på en måde meget glad for nyheden, men også en smule bange. Han anbefaler Sine at få foretaget en abort.
Samme dag ringer Sine hjem til sine forældre. Sine fortæller sin mor, at de skal mødes henne ved lægen dagen efter. Før de tager hen til lægen, siger Sine, at hun overvejer at beholde barnet. Lægen fortæller en masse om, hvordan man foretager en abort. Sine og hendes mor stiller masser af spørgsmål vedrørende aborten. Sine tænker meget over, hvilket ansvar man ville få som mor. Det var en ny og skræmmende tanke for hende.
Da Sine har truffet den endelige beslutning, ringer hun til Kim og fortæller ham, at han skal være far. Kim har det sådan, at han vil bakke Sine 100% op, lige meget hvad hun vælger.

Blandede følelser

Kim fortæller sine forældre og bedste venner, at han skal være far. Det bliver modtaget med blandede følelser. På efterskolen går Kim meget rundt i sine egne tanker og er en smule rastløs. Han begynder at ryge hash sammen med nogle af sine venner fra efterskolen.
Under hele graviditeten er Sine mange gange deprimeret og ked af det. Men hun ved også, at hvis hun havde valgt at få aborten, ville hun have fortrudt det.

Så kom fødslen

Sine går ti dage over tiden, før hun skal føde. Sine har længe bedt til Gud om, at fødslen vil gå godt. Hun ringer straks til Kim for at fortælle, at hun skal føde, da hun gerne vil have Kim med under fødslen som støtte. Ved fødslen er Kim meget nervøs og næsten hele tiden ude i venteværelset for at ryge.
Efter fødslen er Sine og Kim meget stolte af at være blevet forældre. Sine siger senere, at man aldrig rigtig kan blive 100% klar til at blive mor.
Mere selvtillid og mod på tilværelsen
Det var ikke tilfældigt, at Sine kaldte pigen Victoria. Det kommer fra det engelske ord ”victory”, som betyder sejr. Det har nemlig været en stor sejr for Sine at få et barn.
Fødslen har givet hende meget mere selvtillid og mod på tilværelsen. Her to år efter har Sine fået flere planer for sit liv. Nu bor hun hjemme sammen med sin mor og far, men er ikke sammen med Kim længere. De har istedet en ordning, så Kim kan se Victoria hver anden uge. Lige nu går Sine på HF og passer Victoria, som snart er to år.
Kim er lykkelig, hver gang han ser Victoria, og hun er også glad for sin far.

Flot at vælge barnet

Jeg synes, det er en god bog, som rejser mange spørgsmål til, hvordan tackler en situation som denne. Jeg synes, det er flot af Sine at vælge som 16- årig at tage sig af sit barn.
Kim skal også have ros, for sin støtte til Sine under hele graviditeten.
Bogen giver et rigtig godt indblik i, hvad Sine oplever under hele graviditetsforløbet.

Bogen præsenteres den 21. oktober ved et pressemøde på Christiansborg. Retten til Liv har støttet udgivelsen økonomisk, og bogen udkommer 16. oktober på Lohses Forlag.


Artiklen fortsætter efter annoncen: