Kloster i berygtet fængsel

Kumla-anstalten er Sveriges mest berygtede fængsel. Men indenfor murene er for nylig bygget et kloster, der ledes af et broderskab blandt de indsatteBaptistpræst Henning Olsen fra Østervrå var først i oktober indenfor murene i det berygtede svenske fængsel, Kumla-anstalten. Her deltog han i en retræte i fængslets kloster, ledet af en livstidsfange.Truels Bernhold er en rigtig ildsjæl. Han er præst i den lutherske kirke. Men for et par år siden blev han ansat af Kriminalforsorgen som kloster- og retrætepræst med speciale i åndelig vejledning. Gennem et klosterarbejde i Kumla Fængslet bliver langtidsfanger forvandlet, når de dér gennemgår en 30 dage lang retræte med åndelige øvelser, meditation, eftertanke, selvransagelse og åndelig vejledning.
– Det var noget af en oplevelse at blive ført gennem porte og døre ind i klosteret, fortæller Henning Olsen. – Og det var heller ikke helt almindeligt at blive budt velkommen til retræte af et par fanger, der var ved at dække bord og tilberede maden, vi skulle spise. Men det var også spændende i klostret at møde fængselsinspektør Leif Nielsberth, der brænder for dette nye eksperiment, fordi han har set, hvordan de fanger, som har været med på retræterne, er blevet forvandlet.

„Fader Truels“ har startet et kloster i Sveriges mest berygtede fængsel. På lørdag besøger han Kristuskirken på Nørrebro – se www.salt-akademi.dk

Lederen er morder

Som udefra kommende retrætedeltagere var Henning Olsen og de andre gået i frivillig isolation.
– Vore celledøre blev godt nok ikke lukket om natten. Men det blev vor retræte-leders. Hans dør blev lukket allerede kl. 20.00, og så blev den først lukket op igen kl. 7.00 næste morgen. For han er rigtig livstidsfange. Men når han ledte de åndelige øvelser eller deltog i samtalen om, hvordan broderskabet og klosterarbejdet skal forme sig i fremtiden, var det svært at forestille sig, at han har begået et mord. Men det har han.

Leder andre til tro

– Livstidsfangen Francisco gik en dag i dialog med en af sine behandlere, og gennem samtalen hjalp han hende til at tage de første skridt på troens vej, fortæller Henning Olsen. Samtidig hjalp han hende til at forstå, at frelsen er gratis, men at det er efterfølgelsen, der koster noget. Hun omtaler derfor i dag offentligt livstidsfangen som sin åndelige vejleder.
Kumla Fængslet er omkring 1 km langt og ½ km bredt. For tiden er der ca. 250 indsatte; men om kort tid skal der bygges til, så der bliver plads til i alt 500 indsatte.
Meget tyder på, at kloster- og retrætebevægelsen vil brede sig til andre fængsler. De fængselspræster og diakoner, der var med på retræten, var meget åbne for at deltage i denne udvikling. Det samme var fængselsinspektøren Leif Nielsberth og livstidsfangen Francisco. Den sidste var endda også villig til i en sådan udviklingsproces at blive overflyttet til et andet fængsel, så han også der kan være med til der at opbygge et broderskab, et kloster og måske også en menighed, der ligesom klosteret kan ledes af fangerne.
– Henning Olsen/løb