Stor Luther-film måske ‘for smal’ til Danmark

Efterårets premiere på en ny Luther-film til 30 millioner dollars blev en vigtig biograf-begivenhed i hans hjemland. Den nye skildring af den største tyske personlighed i 2000 års kirkehistorie blev lanceret med stor medie-bevågenhed på den sidste dag i oktober, der i Tyskland fejres som ‘Reformationsdagen’, fordi Luther netop på den dag slog sine oprørske teser op på kirkedøren i Wittenberg. Men det er tvivlsomt, om filmen kommer op i danske biografer. United International Pictures formidler den på det tyske marked, men selskabets danske kontor har end ikke hørt om filmen. En venlig og hjælpsom medarbejder hos selskabet kan ikke finde filmen nogetsteds på sine lister, og reagerer da også på en forespørgsel med en forsigtig bemærkning om, at „…det lyder umiddelbart til at være en temmelig smal film.“ Den betegnelse får filmkritikeren Johs. H. Christensen på banen:
– De idioter, der sidder i de der udlejningsselskaber, er totalt uvidende om filmkunst, og deres uvidenhed er helt til grin. Det er da for dårligt, hvis selskabet i Danmark ikke kan skaffe den hertil. – Især fordi Danmark – sammen med Finland – er de to eneste officielt lutherske lande i verden i dag, siger Christensen, der også er sognepræst i Skovshoved.
Han understreger, at han heller ikke selv har haft lejlighed endnu til at se filmen, som han kun har hørt om gennem en slægtning i USA. I øvrigt har han altid undret sig over, at Luthers liv ikke for længst er blevet til en storfilm:
– Luthers liv er så dramatisk hele vejen igennem – lige som Paulus’ liv var. Men når de ikke er blevet filmatiseret, er det sikkert primært, fordi de to deler skæbne på den måde, at man ikke ønsker at fremhæve dem for at have været forud for deres tid, og i stedet kritiserer dem for det, der beviser, at de også var børn af deres egen tid. Paulus var imod jøderne, og Luther var imod bønderne, siger kritikerne – der ofte selv ikke kan lide netop de to grupper. Jøderne er jo efter araberne og bønderne lugter, siger filmpræsten fra Skovshoved.

Luther (Joseph Fiennes) er i gang med at hamre sine 90 teser op på kirkedøren i Wittenberg