Aqqalu Berthelsen
Han rejser Grønland tyndt

Inuunerup Nutaap Oqaluf-fia, Den Grønlandske Frikirke, har ansat Aqqalu Berthelsen i en rejsetjeneste, hvor han som bibelunderviser besøger menigheder og mødepladser i Grønland. Afstandene i Grønlad er meget store, og det er dyrt at rejse mellem byerne. Derfor er mange menigheder ret isolerede, og der er ingen bibelskole i Grønland. For at imødekomme en række behov har INO derfor oprettet rejsetje-nesten.
Aqqalu Berthelsens primære opgave er besøgsrejser med hovedvægt på de menigheder og mødepladser, der ikke har fast betjening.
I de første 3 måneder af 2004 er rejserne gået til Ma-niitsoq, Kullorsuaq, Uperna-vik, Ilulissat og Aasiaat. Alle steder underviser han de troende, taler med dem, inspirerer og vejleder dem. En del tid går naturligvis også med at forberede turene.
Aqqalu er en veltalende, bibelstærk og dygtig taler – og så er han grønlænder. Mange gange har han besøgt menigheden i Ilulissat, som jeg betjener, og det har altid været til stor glæde for menigheden.

Præst og tolk

Aqqalu er 47 år, født i Aasiaat, og bor i Nuuk. Han er gift med folkeskolelærer, Elisa Berthelsen, og de har sammen 2 børn.
Aqqalu er uddannet inden for IT-branchen og har dygtiggjort sig til det kirkelige arbejde gennem bibelskoleophold på Pinsevækkelsens Højskole i Mariager, Apostolsk Kirkes Højskole i Kolding og Far North Bible College i Alaska.
Aqqalu er en meget dygtig tolk og taler grønlandsk, dansk og engelsk flydende. Det var således ham, der for nogle år siden oversatte Jesusfilmen, da den skulle læbesynkroniseres til grønlandsk, og gennem mange år har han været brugt som tolk, bl.a. ved Billy Gra-hams store fremstød i 1993. Desuden har han været rejsende bibellærer i Inuit Bibel Institut og præst i INO i Maniitsoq.
Hjemme i Nuuk, hvor han har sin base, deltager han i en række oversættelsesopgaver af f. eks. konfirmationsmaterialer, diverse undervisningsmaterialer og mindre bøger, og så lægger han et stort arbejde i INO’s menighed i Nuuk, hvor han er med i ældsterådet.

Åndelig søgen

På spørgsmålet om, hvordan Aqqalu oplever den grønlandske frikirke i dag i forhold til for 10 år siden, svarer han:
– Jeg oplever en åndelighed, som jeg aldrig har set før – og en åndelig søgen. Mange, der kommer i vore kirker, har en fortid med incest, anden form for seksuelt misbrug, omsorgssvigt m.m. I frikirken møder de mennesker, som kan fortælle dem helt konkret, hvad de selv har oplevet og oplevet lægedom for. Medlemmer med dybe sår, der har mødt lægedom hos Jesus, trækker nye til. Det er næsten som en folkebevægelse.
– Til forskel fra Danmark oplever vi, at mange i frikirken har stor frimodighed til at invitere familie, venner, naboer og arbejdskammerater til kirken. Man vokser i omsorg for hinanden og andre, noget der er vokset stærkt frem inden for de sidste 5 år. Mange oplever varme og omsorg i menigheden og vækkelsen vokser.
– Alt i alt glæder jeg mig over udviklingen i Inuunerup Nutaap Oqaluffia gennem de seneste 10 år og har store forventninger til, hvad Gud vil gøre i Grønland i fremtiden.