Retten til Liv stævner Ringkøbing kommune og Naturklagenævnet

Ringkøbing kommune kræver abortmindelund på privat grund fjernetForud for stævningen har foreningen Retten til Liv haft flere uoverensstemmelser med Ringkøbing kommune om en omstridt abortmindelund i nærheden af Kaj Munks buste og grav.

Danmarkskortet og stavene i abortmindelunden i Vedersø

Arne Munk, som er ældste søn af digterpræsten Kaj Munk, har stillet en ubebygget grund til rådighed for foreningen Retten til Liv i landsbyen Vedersø i RIngkøbing kommune. Retten til Liv har anlagt en abortmindelund på stedet, som foruden selve den parklignende beplantning bl.a. består af et stort Danmarkskort anlagt af chaussesten, en 2,5 m høj obelisk og nogle stave af en meters højde, som symboliserer antallet af aborter.
Aktuel placering
Foreningen mener, at placeringen ved siden af Kaj Munks grav er meget aktuel, idet han ofte selv udtrykte sin abortmodstand offentligt:
– Et barn bliver til for, at det skal fødes, og en kvinde undfanger for, at hun skal blive mor. Alt andet er forbrydelse og svineri.
Ringkøbing kommune og Naturklagenævnet kræver installationerne på grunden fjernet, fordi man mener, at de er i strid med lokalplanen, der har bestemt grunden til boligformål.
Retten til liv udtaler derimod i stævningen, at installationer som dem på grunden fuldt lovligt kan opføres på enhver privat grund og i øvrigt ikke indebærer nogen ændret anvendelse af den ubebyggede grund.
Adgang til abortmindelunden kræver i øvrigt en tilladelse fra grundens ejer, og mindelunden kan derfor ikke opfattes som et offentligt sted, mener Retten til Liv.