Mission Øst forlader Irak

Som den sidste danske hjælpeorganisation i Irak trækker Mission Øst nu sine internationale medarbejdere ud af Irak på grund af terror mod udlændinge.

Mission Øst har måttet overlade opbygningsarbejdet i Ekmala til de lokale kurdere. (Foto:MØ)

– Men forhåbentlig kun for en midlertidig periode, fastholder Mission Østs pressekontakt Rikke Dyrberg, som for kun en uge siden kunne fortælle, at hjælpeorganisationen ville blive, selv om andre trak sig ud. Men sikkerhedssituationen blev forværret. Tilbagetrækningen af Mission Østs internationale team, der består af en dansker og to amerikanere, forløb dog fredeligt. De befinder sig nu i det sydlige Tyrkiet, hvorfra de vil hjælpe de 12
kurdiske medarbejdere, der er blevet i Irak, med at gennemføre projekterne, som går ud på at bygge huse til hjemvendte flygtninge.
Mission Øst har siden september 2003 hjulpet internt fordrevne i det nordlige Irak.
FN gav dengang Mission Øst grønt lys til at bygge nye boliger til forfulgte kurdiske familier, der aldrig før har haft deres eget hjem.
Om kort tid kan knap 600 børn og voksne flytte ind i deres nye huse i landsbyen Ekmala Barkhabiri. Når familierne er flyttet ind, tager Mission Øst hul på lignende projekter i otte nye landsbyer.
Mission Øst følger fortsat sikkerhedssituationen i Irak meget nøje. Nødhjælpsarbejderne håber, at det snart vil være sikkert for dem at vende tilbage til projektområdet, så teamet igen kan arbejde for fuld styrke.

Kurdiske børn på Mission Øst’ byggeplads i Ekmala. (Foto:MØ)