Velskrevet serie om Israels genopståen afsluttet

Bind 6 af Lohses Zion-Junior-serie er udkommet – og anmelderen anbefaler også voksne at læse denVi er nu nået til sidste bind i Robert Elmers romanserie om den jødiske flygtninge-dreng, Dov Zalinski, der er flygtet fra Polen og ned gennem Europa til det område, der i dette bind bliver udråbt til staten Israel, og om den engelske major Alan Parkin-sons datter, Emily.Bogen hedder Den tro forræder, og titlen henviser til to sider i den nye roman, men det skal vi ikke røbe mere om her. Gennem fem spændende bind har vi fulgt, hvordan disse to teenageres vej har krydset hinanden gennem den spænden-de tid omkring Israels genop-ståen.
I bd. 6 krydses deres veje igen flere gange. Emily har i bd. 5 fundet Dovs mor, syg og afkræftet, i en flygtningelejr på Cypern, og sammen har de reddet 12 forældreløse børn i Jerusalem. Nu gælder det kampen for at skaffe mad til disse børn midt i krigens rædsler, en ret umulig opgave, men det gælder også for Dov om at komme ud af Jerusalem, nå ud til kysten, til Tel Aviv og derfra til Cypern for at gense sin mor, som han ikke har set, siden hun afleverede ham på et børnehjem i Polen under 2. Verdenskrig. Målet for deres planer lykkes, men overraskende anderledes end de har tænkt.
Igen møder de to teenagere spænding og farer, hver for sig og sammen, og spændingen holdes bogen ud. Hele serien er velskrevet, den er spændende, og den vil fængsle enhver teenager – og så bygger den på virkelige begivenheder, som det nok er værd at videre-give til unge i Danmark i dag, hvor situationen i Mellemøsten fordrejes i medierne.
Spændende er det også, at man i bøgerne møder messianske jøder – jøder, der fortsætter deres jødiske identitet, men gør det i troen på Jesus som deres Messias. I 1948 var der kun en håndfuld messianske jøder i Israel, i dag er det en voksende bevægelse. Men det er spændende, at Robert Elmer får denne side med i sin ungdomsroman-serie.
I bogens slutning møder vi dem som Emily og Dov Zalin-ski sammen med sønnen Na-tan til hans bar mitzvah ved Grædemuren. Han har selv valgt Grædemuren fremfor den messianske husmenighed, som familien kommer i.
Jeg var meget skuffet over Robert Elmers første serie på dansk, „De unge frihedskæmpere“, der foregik under 2.Verdenskrig i Danmark. Der var alt for meget triviallitteratur over den. Så er der langt større kvaliteter at hente i Zion-Junior, og hvert eneste af de seks bind kan varmt anbefales teenagere og unge, men mange voksne kan have stor glæde af at læse med og lade bøgerne give anledning til samtale i familien om Israel i fortid, nutid og fremtid.

Robert Elmer:
Den tro forræder
(Zion-Junior bind 6)
144 sider, 129 kr
Lohse