‘God sex’ kræver tryghed

Se det i hendes øjne. Tomheden. Den skjulte lidelse. Hun føler sig brugt, slidt, udnyttet som sexlegetøj af mænd, der ikke viste hende den værdighed at sætte en grænse for deres perversitet.Hør det på ham. Rastløsheden. Den brovtende larm. Han har været på så mange sexeventyr, at han ikke kan huske, hvad han gjorde med hvem. Skylden hober sig op som pandekager i hans indre, så han er ved at kaste op. Men dumsmarte bemærkninger, lige så dumme som de kammerater han omgiver sig med, holder kvalmen i tøjle lidt endnu.

Grænser for sex?

Det er ikke populært at snakke om grænser for sex. Grænser er til for at overskrides, og den eneste seksuelle nydelse synes at være selve overskridelsen. Men hvad når der ikke er flere grænser at overskride – og I ligger sårede på slagmarken?
Nej, grænser er nødvendige, for grænser skaber tryghed. Og tryghed er betingelse for god sex. Det kan i hvert fald pigerne snakke med om.
Og derfor har Gud – som opfandt sex – sat beskyttende rammer omkring det der foregår mellem lagnerne. Gud skabte mennesket med to køn for, at de skulle have sex med hinanden og sikre slægtens overlevelse. Men kun med hinanden, idet en mand forlader sin far og mor og holder sig, ja, binder sig, til sin hustru, som der står i 1. Mos 2:24. Og da vi er lidt tungnemme på dette punkt, har Gud skåret det ud i pap, eller mejslet det ind i sten: DU MÅ IKKE BRYDE ET ÆGTESKAB! lød det 6. bud i 2. Mos. 20:14. Og igen: „Hvad Gud har sammenføjet, må intet menneske adskille“, supplerede Jesus i Matt. 19:6.

Grænserne flyder

Grænser gi’r identitet. Grænser er nemlig det, der markerer overgangen fra kaos til orden. Gud skabte verden ved at adskille lys fra mørke, jord fra himmel og hav fra land. Det var gennem adskillelse, nye uafhængige størrelser opstod – også da han skabte mennesket: „som mand og kvinde skabte han det“ – 1. Mos 1:28.
Da Gud skabte mennesket, satte han faktisk følgende grænser: 1. Han skabte dem som mennesker adskilt fra dyrene og herre over skaberværket, 2. han skabte dem med to adskilte kønsidentiteter som mand og kvinde og 3. han skabte dem som familie til at opfylde jorden, adskilte fra den foregående generation.
I dag flyder grænserne på alle tre planer – og det viser sig i seksualiteten: 1. Mellem dyr og mennesker: dyresex, 2. mellem kønnene: homoseksualitet, og 3. mellem generationerne: incest og pædofili. Selv om der stadig søges opretholdt grænser, gøres ihærdige forsøg på at udviske dem.
Flyder grænserne, bliver vi usikre og et let bytte for destruktive kræfter. Et eksempel fra en helt anden verden: Når man træner børnesoldater i guerillahære til at blive kyniske og skrupelløse dræbere, tvinger man dem til at overskride grænser. Første lektion: Skyd dine forældre eller din bedste ven.
Det samme sker på det moralske område, når man ser den ene pornofilm efter den anden. Eller har flere løse forhold. Man bliver først usikker, så ligeglad og til sidst følelseskold. Se det i øjnene!

Tilbage til ægteskabet

På to områder er grænserne allerede udvisket i dag: Førægteskabelig sex (utugt) og udenomægteskabelig sex (hor). Grænserne overskrides, det nye og spændende afprøves, men trygheden fordufter. Lad mig sige det rent ud: Du oplever ikke rigtig god sex, før du bruger det som et sprog for kærligheden til den partner, som du indfor Gud og mennesker har lovet livslang troskab!
Grænserne må rykkes tilbage til ægteskabet. For det, at mennesket frivilligt og af kærlighed bevidst kan indgå en forpligtende og livslang pagt, er det, der adskiller os fra dyrene. Sex er et sprog for kærligheden, ikke kun en drift, sex er til for at glæde den anden, ikke kun for at tilfredsstille sig selv. Men det skal vi snakke mere om næste uge: Kærlighed er mere end sex.