”Seksuelle spilleregler”

Som ægtefæller skal vi lære at kende hinandens forskelligheder, også når det drejer sig om sex og lysten dertil.Af Ena og Kjeld Lykke Olesen

Vi vil gerne tilføje nogle kommentarer til spørgsmålet i brevkassen i uge 18, da vi har arbejdet meget med dette område og undervist om det på seminarer.

Vi tror, det grundlæggende er meget vigtigt at slå fast, at Gud har skabt os som seksuelle væsener, så det er en naturlig ting, at vi har lyst til sex, og det gælder for både mænd og kvinder. For at sex skulle få de allerbedste betingelser, besluttede Gud, at det skulle finde sted mellem én mand og én kvinde. Sex er netop en af de allersmukkeste måder at udtrykke kærligheden på mellem to mennesker, og i ægteskabet skulle trygheden og nærheden gerne være til stede, så det kan udfolde sig frit. Hvis sex bliver løsrevet herfra, kommer det væk fra Guds oprindelige formål.

Forskel på mand og kvinde

Når det nogle gange opleves problematisk, hænger det ofte sammen med den forskel, der er på mand og kvinde. Begge køn er skabt med en lyst til sex, men betingelserne for, at lysten kommer, er meget forskellige for de to køn. Til at beskrive forskellen kan man bruge billedsprog. Manden kan sammenlignes med en kommode med skuffer i. Når han er i gang med en bestemt ting, trækker han den pågældende skuffe ud og tænker ikke på de øvrige skuffer imens. F.eks. en arbejdsskuffe, når han er på arbejde. Når det drejer sig om sex, trækker han ligeledes den skuffe ud og koncentrerer sig om sex. Hvis der har været problemer i dagens løb, lader han dem ligge imens. Kvinden kan sammenlignes med et skab med hylder. Når man åbner lågen, er der adgang til alle hylderne på én gang. Hvis hun har oplevet problemer i dagens løb, er ked af det, har skændtes lidt med manden, kan hun ikke blot lige lade det ligge og give sig hen til sex. Det vil alt sammen rumstere i hendes hoved. Ægtefæller kan have svært ved at forstå, at den anden har det sådan. Hun føler: ”Hvordan kan han tænke på sex nu, når…”, mens han tænker:” Kan hun da ikke bare lade det ligge nu?“ Det kan derfor være nødvendigt, at manden giver sin hustru tid til at få snakket ud om de ting, der fylder så meget, før hun kan være klar til sex. Hvis han vil lægge et lyttende øre til det, hun har på hjerte, er der stor sandsynlighed for, at hun efterfølgende får lyst til at give sig hen til ham.

Vis kærlighed på alle tider af døgnet

Det er i det hele taget vigtigt at være opmærksom på, at sex ikke er en løsreven del af ægteskabet. Man kan sige, at den måde, sexlivet fungerer på, er en målestok for, hvordan man i øvrigt har det sammen. Det er vigtigt, at manden viser sin hustru kærlighed og opmærksomhed på alle tider af døgnet, ellers vil hun let opleve ethvert kærtegn som en optakt til sex. En kvinde har brug for at vide, at hun er andet og mere end et sted, hvor manden kan tilfredsstille sin sexlyst. At hun er betydningsfuld og interessant for ham som menneske. Det vises bedst ved små ord og kærtegn, ved opmærksomhed, villighed til at lytte, når hun gerne vil fortælle noget og ved f.eks. at deles om opgaverne i hjemmet. Er hun træt og udslidt efter både job og opgaver i hjemmet, kan det være svært at finde overskuddet til sex, når man kommer i seng.

Tænk tilbage på den første tid…

I Alf Svenssons bog ”Vitaminer til parforholdet” står der under et billede af en mand ved opvaskebaljen:” Hvis man vil have en hyggelig fredag aften med sin kone, er man nødt til at begynde at samle point mandag morgen.” På trods af kvindefrigørelse så elsker de fleste kvinder stadig romantik. Manden må være lidt kreativ og finde på noget med musik og stearinlys el. lign. Prøv at tænke tilbage på den første tid af ægteskabet. Hvorfor skal det ikke være lige så spændende nu, eller endnu bedre?

Vi tænder forskelligt

Endelig er det også værd at være opmærksom på, at mand og kvinde seksuelt tænder forskelligt. Igen kan vi ty til billedsproget. Manden, især den unge mand, tænder som en elektrisk pære. Et tryk på ”kontakten” (et synsindtryk eller en tanke), og straks har han lyst til sex. Kvinden er derimod som et gammeldags strygejern. Det skal bruge lidt tid på at blive varmet op, men det bliver gloende hedt, når først det er varmet op. Hun tænder mere på nærheden og de søde små ord. Derfor er det vigtigt, at manden giver hende den fornødne tid til at varme op og ikke forventer, at hun skal være tændt straks ligesom ham selv. Samtidig skal han også være opmærksom på, at hun har brug for tid til at køle af igen, ligesom strygejernet. Også her kan kvinden føle sig som blot et sexobjekt, hvis manden straks efter orgasmen vender sig bort og sover. Hun vil gerne hjælpes ned igen, ligesom hun blev hjulpet op.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kommunikation er vigtig

Kommunikationen mellem ægtefællerne er utrolig vigtig. At man kan tale med hinanden om sex. Sex handler mere om at give end om at få, men det er godt at kunne udtrykke sine ønsker overfor hinanden. Hvis man kender hinandens ønsker og grænser på det seksuelle område, kan man bedre gøre det bedste for hinanden og være trygge ved det, der skal ske. Det kan også være vigtigt ikke at fokusere for meget på samleje og orgasme. Man kan vænne sig til at kunne nyde nærheden og intimiteten ved at ligge tæt sammen, give hinanden massage o.l.,uden at det nødvendigvis altid skal føre frem til samleje. Det kan være med til at tage presset væk, hvis en hustru eventuelt oplever et sådant.

Spilleregler

Umiddelbart kan det måske lyde, som om dette stiller en masse krav til manden, og at alt sker på kvindens præmisser. Vi vil gerne forklare det sådan, at det er en slags spilleregler, man må følge for at få det bedste resultat. En kvinde, der føler sig elsket og værdsat af sin mand, både i og udenfor sengen, vil som regel også have lyst til sex.
Man kan sige, at for kvinden er sex en måde, hvorpå hun udtrykker kærligheden til sin mand. Hun føler, at hun giver sig hen til ham med hele sin person, fordi hun elsker ham. Hun har brug for nærheden, trygheden og åbenheden om følelser for at få lyst til sex.
For manden hænger seksualiteten mere sammen med lystbetoning, som en meget stærk drift. Seksualiteten repræsenterer en svag side hos manden, givet ham som en modvægt til hans stærke, fornuftsbetonede væsen. For ham er seksualiteten med til at skabe nærheden og åbenheden. Altså i modsat rækkefølge.

Bibelen siger…

Netop derfor er der sagt til manden, at han skal elske sin hustru. (Læs Ef. 5, 21–33) Det er altså noget, han skal være opmærksom på, fordi han ikke nødvendigvis viser det automatisk. Til kvinden er der sagt, at hun skal underordne sig sin mand. Det vil falde lettere for hende at give sig hen til ham, når hun bliver elsket af ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud skabte manden og kvinden forskelligt

Det kan godt lyde besværligt alt sammen, og man kan godt tænke, hvorfor Gud har skabt os så forskellige. I skabelsesberetningen står der, at Gud gav Adam en medhjælp, der passede til ham. Ikke en, der var magen til. Det er forskellen mellem kønnene, der gør det spændende at udforske hinanden og opdage nye sider ved den anden.

Litteratur til ægteskabet

Vi vil anbefale at læse nogle bøger om parforholdet. F.eks. ”Kærligheden fem sprog” af Gary Chapman eller ”Kærligheden finder veje” af Rob Parsons.