De skal med til Mary og Frederiks bryllup

Marianne Karlsmose og hendes mand er inviteret med til det kongelige bryllup. I et åbenhjertigt interview taler Marianne om kærlighed, ægteskab og kongehusets rolle – og om hendes første møde med Mary DonaldsonSå er det i morgen, at historiens romantiske vingesus går gennem det lille kongerige mod nord. Der bliver folkefest i de københavnske gader og hjemme i de små hjem foran tv.

Marianne og Birger Karlsmose er på vej til gallamiddag på Christiansborg Slot tirsdag aften. Marianne er iført rosa silketaft og sorte blonder med et lille slæb.

For Danmarks kronprins skal giftes, og det skal fejres. Mange af os glæder os til at se australske Mary Elizabeth Donaldson skride op ad kirkegulvet i Vor Frue Kirke med sin far under armen for at sige ja til sit livs kærlighed – og ikke mindst – til at se hende gå ud af kirken igen med sin Frederik under armen, som Danmarks kronprinsesse og næste dronning.
I ugevis har vi opført os, som om vi alle skal med til bryllupsfesten. Men der er bare lige det ved det, at nogle af os skal mere med end andre.
Som formand for et af Folketingets partier er Marianne Karlsmose og hendes mand Birger selvskrevne til at være blandt bryllupsgæsterne i Vor Frue Kirke og til festmiddagen på Fredensborg Slot i morgen aften.
Det er selvfølgelig ikke uden sommerfugle i maven og lidt bæven over pludselig at skulle gebærde sig blandt Europas kronede hoveder og statsledere, at ægteparret tog turen til København fra Nr. Nebel i Vestjylland i tirsdags. Samme aften deltog de i gallamiddagen på Christiansborg, og torsdag var de i Det Kongelige Teater til særforestillingen.
– Men det bliver en oplevelse for livet. En stor ære, som jeg er stolt af at deltage i, siger Marianne Karlsmose, der bliver den første i partiets historie, der deltager i et kongeligt bryllup.
Da prinsesse Alexandra og prins Joakim blev gift i 1995 sad Kristendemokraterne (dengang Kristeligt Folkeparti) nemlig ikke i Folketinget.

Mange tilbud om alternativ deltager

Den enorme folkelige interesse, der er for det kongelige bryllup og specielt for Mary Donaldson, findes selvfølgelig også i partiformandens omgangskreds.
– Jo, jeg har da fået adskillige tilbud, hvis jeg skulle have en alternativ ledsager med i stedet for min mand, ler Marianne.
– Min mand underviser på en efterskole, og eleverne glæder sig vist nok også til at høre om alle festerne. Min mor går også vældig op i det, ligesom så mange andre, jeg møder, fortæller hun.
Marianne Karlsmose har for længst allieret sig med en stylist for, som hun selv siger, ikke „at falde igennem“.

Marianne sminkes og får råd hos en stilist forud for festen.

– Det er en helt ny verden for mig. Det giver en tryghed at få hjælp fra en professionel. Hun har en evne til at få mig til at føle mig som en million, røber partiformanden.
– Har du mødt Mary Donaldson tidligere?
– Ja, jeg hilste på hende og resten af den kongelige familie under den rumænske præsidents besøg for nylig.
– Er hun så, så smuk, som alle taler om?
– Ja, hun er endda endnu smukkere i virkeligheden, synes jeg. De er åbenlyst forelskede og holder sig tæt til hinanden. Kronprinsen stråler.
Mary Donaldson udviser meget stor værdighed. Hun er meget begavet og virker godt forberedt og ydmyg over for den opgave, hun nu går ind til, mener Marianne Karlsmose.
– Hvorfor tror du, en hel nation næsten er på den anden ende og i det hele taget er så optaget af kongehuset?
– Kongehuset er et samlingspunkt for hele nationen. Danskerne har ikke mange fælles symboler i dag. Kongehuset bliver derfor noget, vi søger sammen om. Monarkiet og de kongeliges rolle er blevet symboler.
Mange er utrygge over den verden, vi lever i i dag. Hvis man ikke har sin tryghed i kirken eller andre samfundsbærende ting, søger man noget andet trygt og kendt.
Og så er et kongeligt bryllup jo romantisk. De fleste kvinder synes vel, et eller andet sted, at det er romantisk og spændende at følge en ganske almindelig piges vej til at blive kronprinsesse i et fjernt land, og det meget store valg og den forandring, det indebærer. I forvejen er et ægteskab jo et stort valg, siger Marianne Karlsmose.
– Så det danske monarki er ikke til diskussion i Kristendemokraterne?
– Nej. Jeg synes, det er en dejlig tradition, at vi har et statsoverhoved, som ikke først har været fedtet ind i en mere eller mindre beskidt valgkamp, som i USA. Og som halvdelen af befolkningen efterfølgende er modstander af.
Dronningens nytårstaler er meget gode, synes jeg. Hun taler ofte om værdier, om ikke at lade sig rive med af materialisme og karriere, om at tage tid til hinanden og prioritere familielivet. Når hun afslutter sin årlige nytårstale med at sige „Gud bevare Danmark“, tror jegt, det kommer fra hjertet.

Gode råd til et godt ægteskab

Marianne Karlsmose og hendes mand Birger er begge 30 år og blev gift i 1997. De mødte hinanden i samme ungdomsforening, da de begge kom til Århus for at læse henholdsvis samfundsfag og teologi på Århus Universitet. Sammen har de Daniel på to år og Johannes på fem måneder.
– Har du et par gode råd til at holde liv i et godt ægteskab?
– Det er utrolig vigtig, at man tager tid til hinanden på tomandshånd og rykker et par dage ud af kalenderen en gang imellem. Birger og jeg var i London nogle dage sidste sommer alene, det var dejligt. Børnene vil hellere end gerne være hos deres bedsteforældre alene.
Det er også vigtigt at give plads til hinanden, tale om tingene og være ærlige overfor hinanden. Når Birger skal acceptere mit politiske arbejde og ofte være hjemme hos børnene, må jeg også give ham ekstra plads, når han har behov for det.
– De største kærlighedserklæringer siges ikke med blomster, digte og store ord. At tage opvasken, støvsugeren, og i det hele taget være opmærksom på hinandens behov er også kærlighedens sprog, som kan sige mere end mange ord, mener Marianne Karlsmose
– Tror du, at kronprinseparrets ægteskab kan blive et forbillede om evig troskab?
– Når Marys frisurer og kjoler kan smitte af, så kan man da håbe på det.
Præsten i Kvaglund Kirke ved Esbjerg blev landskendt for noget tid siden, fordi han arrangerede ægteskabskurser. Det er bekymrende, at det kunne være så stor en nyhed og få så stor en interesse. Det burde være oplagt at få hjælp og inspiration i kirken til et godt ægteskab, når det er dér, man lover at følges ad, til døden skiller.
Danskerne har vænnet sig for meget til, at skilsmisse er en mulighed. Hvis man mener, at skilsmisse ikke er en mulighed, er man nok mere opmærksom på at pleje ægteskabet. Det handler om at tænke anderledes end tendensen i dag og være mere viljeorienteret, siger Marianne Karlsmose.
Kristendemokraterne går ind for tilbud om ægteskabsrådgivning i offentligt regi. Men de andre partier i Folketinget mener ikke, det er en samfundsopgave.