Mary Donaldson
Marys farmor var troende

Politikens Grand Old Lady, dagbladets tidligere medarbejder har gjort det igen. 74 – årige Ninka har fået den skrevne presses eneste interview med Mary Donaldson – baseret på i alt 20 timers samtale. Noget som mange journalister ville have givet sin højre arm for at få.Anne Wolden-Ræthinge, journalist og forfatter, kendt som Ninka har i årevis, kan man hvis godt sige, haft særstatus ved hoffet. Ninka har siden 1989 skrevet en række interviewbøger med kongefamiliens medlemmer.
Ninkas fem siders lange interview i Politiken i søndags afslører et menneske ud over det sædvanlige. Mary taler om sit liv, – glæder og sorger – og hele vejen fra det første møde med Frederik ved OL i Sydney til nu.
Marys liv har bestemt ikke været let. Hun mistede uventet sin mor i 1997. Hun fortæller, at hendes farmor var med til at trøste hende og hjælpe hinanden igennem sorgen, takket være farmoderens egen specielle måde at tænke på.
Mary Elizabeth er opkaldt efter sin farmor, som døde for tre år. Farmoderen var troende.
„Hun troede på Gud og var en åndrig person. Og meget positiv. Gud var altid med hende, og det fortalte hun os“, udtaler Mary i interviewet.
Hun fortæller bevæget, at hun savner farmoderen meget, at hun var stærkt knyttet til farmoderen, som hun beundrede meget.
„Hun havde et mildt sind og et meget varmt hjerte. Hun tænkte på alle i familien. Hun lærte mig at, hvad du giver, er, hvad du får.“
Hun kunne sige: „Gud er med dig“. Det er ikke noget, som jeg ville sige. Men jeg ville have en følelse af, at der er „noget“ som er med mig. En slags højere magt. Men hun – og de store sorger i mit liv – har åbnet mig meget mere for denne højere ‘mening’ denne positive tro, fortæller Mary åbenhjertigt.
Mary Donaldson taler meget om skæbnen, at der må være en grund i sig selv til, at Frederik og hun elsker hinanden.
I interviewet afslører hun nogle af sine mange tanker om, hvorfor hun er her nu i Danmark:
„Hvilken ret har jeg til at være her? Jeg er jo bare fra en lille ø – fra den anden side af jordkloden. Jeg har ingen forbindelse med adelen. Min familie er ikke velhavende. Jeg er en helt almindelig person med en gennemsnitlig baggrund. Jeg har en udmærket uddannelse. Men alligevel – er det virkelig meningen, at jeg skal være her? Sådan har jeg tænkt al denne tid.“
„Nogle har kaldt det et kald. Andre har brugt udtrykket: „at være født til den rolle“. Sådan har jeg jo aldrig tænkt. Det jeg er nået frem til, er, at der er en grund til, at jeg er her. Og hvis jeg ikke var i stand til at påtage mig den rolle, så ville jeg ikke være her. Jeg er ikke kommet for at fejle eller mislykkes.
Ninkas konklusion efter at have mødt Danmarks kronprinsesse er: „Frederik har gjort et kup.“