En stor familie i et stort hus fejrer 85 års fødselsdag

Edith Strandberg har en stor familie at fejre højtider og mærkedage sammen med – og det har sin helt egen historieEdith Strandberg holdt en stor familiefest i søndags for sine mange ”børn, børnebørn og oldebørn” i fællesrummet til det kristne bofællesskab Bakken, hvor hun bor i en af de tolv lejligheder. 80 gæster blev det til. Hendes store ”familie” fik hun på børne-og ungdomshjemmet ”Strandberg”i Virum i Nordsjælland, som hun startede i 1946 og var leder af, indtil hun gik på pension i 1987.
Mange af børnene fra dengang er hun, den dag i dag, som en mor for. Som en årlig tradition inviterer Edith Strandberg dem og deres familier til fest 2. juledag, påskelørdag og til fødselsdag.
Edith Strandberg har aldrig ligget på den lade side. I 1996 tog hun initiativet, sammen med en anden dame, og stiftede Bofællesskabet Bakken ved Roskilde Fjord tæt ved Frederikssund. I 1998 var det kristne bofællesskab klar til indflytning.
Bofællesskabet er bygget, som en firelænget gård med i alt tolv lejligheder med hver sin terrassehave – ni lejligheder til enlige og tre til ægtepar. Dertil kommer fællesrummet, gæsteafdeling til overnatning og en stor pragtfuld fælleshave.

– Det er trygt og godt at leve i et kristent bofællesskab, så det kan jeg anbefale, siger Edith Strandberg (t.v.). Foto: Alex Wallin

Lejlighed ledig i bofællesskab

Til august er en af lejlighederne på 58 kvadratmeter ledig.
– Som ældre giver det en tryghed at leve på denne måde. Vi har fællessamlinger og holder daglige andagter sammen. Men ellers render vi ikke hinanden på dørene – det er op til hver enkelt, hvor meget man ønsker at ses.
– Man behøver ikke at føle sig ensom, når man bor så tæt sammen og dog alligevel har sin egen lejlighed, fortæller Edith Strandberg.
– Og så er det meget dejligt at have et fællesrum. Specielt når man har så stor en familie, som jeg har.
– Den ældste af mine børn er midt i tresserne og den yngste af mine oldebørn er en lille pige på fem måneder. Mine oldebørn kalder mig for ”olde”, og så er jeg ellers ”mor, mormor og farmor”. Jeg føler det er mine børn – ja, det er mine børn – og foruden de traditionelle dage vi samles, har jeg ofte kontakt med mange af dem.
– Man behøver ikke at føle sig ensom, når man bor så tæt sammen og dog alligevel har sin egen lejlighed, fortæller Edith Strandberg
– De har alle hørt evangeliet i årenes løb og flere af dem er blevet personlig kristne. En af dem er prædikant i dag. Det takker jeg Gud for, siger Edith Strandberg.
– Men som sagt er en af vore lejligheder ledig til august. Vi ser gerne personer i halvtredsårsalderen og op. Det er godt med en aldersspredning, synes jeg og de øvrige beboere her, siger Edith Strandberg.