Mission Øst samler billigt ind

Hjælpeorganisationen Mission Øst bruger 12 kroner ud af hver indsamlet
hundredekroneseddel på at samle penge ind. Det er 15 kroner under gennemsnittetI weekenden bragte Berlingske Tidende en undersøgelse, der viste, at udgiften til indsamlinger er stigende i mange velgørende organisationer.Undersøgelsen af 16 af de største velgørende organisationer i Danmark viste, at hver gang en dansker giver 100 kroner til et godt formål, bliver 27 kroner brugt på at dække organisationens udgifter ved at samle pengene ind.
Den danske hjælpeorganisation Mission Øst, der hjælper nødlidende i Østeuropa, Mellemøsten og Asien, oplyser, at organisationen i 2003 brugte 12 kroner ud af hver gave på 100 kroner til at dække udgiften til indsamlinger.

Ønske om etisk loft

– Mission Øst er efterhånden en mellemstor velgørende organisation, og det kan altså godt lade sig gøre at samle penge ind uden at bruge skyhøje beløb på det. Det er vi et bevis på. Som velgørende organisation føler vi os forpligtede til at få så meget som muligt ud af hver eneste krone. Vore givere giver jo ikke penge til kampagner, men til Mission Øst, så vi kan hjælpe mennesker i nød, siger generalsekretær Kim Hartzner.
Han ser gerne, at de velgørende organisationer selv laver et etisk loft over udgifterne.
Generalsekretæren i Mission Øst støtter dermed Steen M. Andersen, formand for Etik- og Lovudvalget i ISOBRO, der repræsenterer flere end 200 indsamlingsorganisationer.
Steen M. Andersen mener, at en rimelig grænse for omkostninger er 25-30 pct. for at bevare organisationernes troværdighed.
– Konklusionen på denne diskussion må være, at flere hjælpeorganisationer må sænke deres udgiftsniveau, hvis vi som branche skal bevare vores troværdighed. Men danskerne må heller ikke glemme, at det ikke er gratis at samle penge ind. Et vist udgiftsniveau må giverne leve med, siger Kim Hartzner.

Fradrag kan mistes

Efter offentliggørelsen af undersøgelsen har flere politikere udtalt ønske om større fokus på udgifterne ved indsamlinger og foreslået, at organisationerne mister deres skattefritagelse for bidrag, hvis de bruger for mange pct. på indsamlinger.