Ros til biskop for indgreb i Thorkild Grosbøll-sagen

– Biskoppen har statueret et eksempel, og det har stor betydning for hele kirkens fremtid, mener fakultetsleder ved Menighedsfakultetet Ingolf Henoch PedersenBiskop Lise-Lotte Rebel gav i denne uge sognepræst Thorkild Grosbøll valget mellem selv at forlade sit embede eller blive smidt ud og få en tjenestemandssag på halsen.

Ingolf Henoch Pedersen opfordrer menighedsrådsmedlemmer og andre kristne til at se præsterne bedre efter i sømmene

Dermed er biskoppen skredet til handling i sagen om Lyngby-Tårbæk-præsten, der ved flere lejligheder har sagt, at han ikke tror på Gud.
Thorkild Grosbøll udtalte sidste år i et interview, at han ikke troede på en skabende og opretholdende Gud. Det fik biskoppen i Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, til at fritage ham fra tjeneste. Efter en række teologiske samtaler med biskoppen fik Grosbøll dog lov til igen at gå på prædikestolen. Dog under biskoppens såkaldt skærpede tilsyn.
Biskoppens beslutning om nu at fratage Grosbøll kjole og krave en gang for alle kommer efter endnu en række samtaler mellem de to.
Hverken Lise-Lotte Rebel eller Thorkild Grosbøll ønsker at kommentere sagen.

På høje tid

Det vil til gengæld Ingolf Henoch Pedersen, der er fakultetsleder på Menighedsfakultetet i Århus. Han hilser beslutningen velkommen.
– Jeg har hele tiden ment, at der var grund til et indgreb fra biskoppen. Jeg havde håbet, de ville komme både tydeligere og tideligere. Men bedre sent end aldrig, siger han.
Ingolf Henoch Pedersen håber, Grosbøll selv tager sit gode tøj og går. Bliver det nødvendigt at stille ham for en præsteret, er fakultetslederen usikker på resultatet.
– Der er jo teologer, der støtter Grosbølls holdninger. Derfor er der også en reel risiko for, at en præsteret vil frikende ham. Og så står vi med en endnu mere prækær situtation end før, siger han.
– Men jeg håber, at Grosbøll indser, at der ikke er plads til hans holdninger i en kristen kirke.

Statuerer et eksempel

For Ingolf Henoch Pedersen har sagen stor betydning for hele kirkens fremtid.
– Biskoppen er i gang med at trække en grænse for, hvad en præst kan tillade sig at mene. At man altså ikke kan være præst i Folkekirken, hvis man ikke tror på Gud. Det betyder, at vi ikke længere står foran en helt bundløs afgrund, siger han.
Rundt om i landet har han oplevet, at Grosbøll-sagen har været et momentum for menighedsrådene om at være på vagt og nøje overveje, hvad det er for en præst, de vælger.
Som en hjælp har Ingolf Henoch Pedersen for nylig lagt pen til et nyt hæfte fra sammenslutningen „De8“, der består af otte grupperinger på den folkekirkelige højrefløj.
„At vælge ny præst“ er titlen på hæftet, som ifølge Ingolf Henoch Pedersen er en vejledning til menighedsrådene om, hvordan man undgår at vælge en præst som Thorkild Grosbøll.
– Vi henvender os først og fremmest til de kræfter i menighedsrådene, der ønsker en præst, som er tro mod Bibelen og præsteløftet. Jeg håber så, at de medlemmer kan give de mange råd og anvisninger videre til de andre i menighedsrådene.
Ingolf Henoch Pedersen håber, at menighedsrådene og det kristne lægfolk i det hele taget bliver mere opmærksomme om at sige fra over for ubibelsk lære.
– De skal ikke bare overlade til biskoppen at vurdere, om præsten forkynder en levende Gud, eller om han tror på opstandelsen. De skal selv være bevidste om læren og tage ansvar, siger han.
Hæftet „At vælge ny præst“ kan gratis rekvireres hos Menighedsfakultetet.