„The Passion“ udøver mirakler

Lige fra optagelserne til Mel Gibsons „The Passion of the Christ“ begyndte, er historier om mirakler i filmens kølvand strømmet ind fra hele verden. Der er både lavet hjemmesider og film om fænomenet
„The Passion of the Christ“ er ikke en helt almindelige popcorn og cola-film. Det er nærmere en oplevelse. Mandag d. 6. september bliver filmen frigivet til salg i Danmark på video og DVD, men hvad er der egentlig sket siden den blev vist første gang?
Anklagerne mente, filmen var jødefjendsk og voldsomt kontroversiel allerede inden, den blev vist på lærredet i biografen. Det gav et rigtig godt billetsalg. Filmen er den ottende mest sælgende amerikanske film nogensinde. Hver tredje voksen i Amerika har set filmen.

Ramt af lyn to gange

Hele baggrunden for „The Passion“ er fortællingen om de mirakler, der skete omkring bibelens Jesus. Producer Mel Gibson lavede filmen efter, han havde været gennem en hård personlig krise, der bragte ham ud på randen af livet. I stedet for selvmord valgte han at vende sig til Gud. Der fandt han hjælp i evangeliernes beretning om Jesus.
Hjemmesiden www.afterthepassion.com fortæller, at Mel Gibson havde sat sig for at fortælle den bibelske historie om Jesu død uden omsvøb. Gibson gik så langt som til at lade skuespillerne tale på to sprog, der ikke længere tales – nemlig latin og aramæisk. Det betyder, at næsten alle ord kan findes i bibelen. Under optagelserne til filmen skete der også „mirakler“ – det kalder Gibson dem – som på bibelens tid.
Den assisterende instruktør, Jan Michelini, blev ramt af lynet under korsfæstelsesscenen. Men den unge mand, som er i 20erne, rejste sig og gik uskadt videre, mens alle så til i ærefrygt. Da Mel Gibson vendte tilbage til Italien 10 måneder senere for at tage flere optagelser, ramte lynet igen Michelini samt Jesus-figuren, skuespiller Jim Caviezel. Igen kom ingen til skade.
– Dette har ikke været en normal filmoptagelse. Jeg tager det som et bevis for, at Guds hånd var med i mit projekt, siger Mel Gibson.

50 daglige anfald forsvandt

Gibson og hans producer, Steve McEveety, fortæller om andre oplevelser under optagelserne, der tyder på en meget konkret åndelig virkelighed. Ham, der skulle mikse lyd og billede sammen, havde store problemer med at få lagt lyd på Satans fremtoning i filmen. Hver gang satan-figuren kom frem på skærmen, låste hans computer, der skulle styre lyden, sig fast og måtte genstartes.
– Der var også en person, som fik sit syn og hørelse igen, siger Gibson, og McEveety tilføjer:
– En af medarbejderne på filmen, har en datter, som har haft epilepsi, siden hun blev født, og hun havde op til 50 anfald om dagen. Nu har hun ingen anfald længere.
Gibson er lige så forundret som McEveety: – Anfaldene er fuldstændig væk. Det giver virkelig en masse håb. Det er som om, Wow! Vi leger ikke med dette, det sker virkelig.
Jim Caviezel, som spiller Jesus, har ikke bare de samme initialer som Jesus Christ, han har også samme alder, som Jesus havde, da han døde: 33 år. Jim tror selv på Jesus. Han fortæller:
– Mange af skuespillerne og andre medarbejdere er blevet dybt berørte. Vi vender ansigterne væk fra lidelsen, fordi vi bliver konfronteret med vores egen skyld. Nogle af mine kolleger er under optagelserne kommet til den konklusion, at Jesus også må være deres Herre“, siger Caviezel.
Både Judas (Luca Lionello), Johannes (Hristo Jivkov) og Peter (den italienske skuespiller Francesco De Vito) fortæller, at de talte om tro under optagelserne og om deres personlige liv:
– Der sker noget med mange af os. Arbejdet med filmen har forvandlet os, siger De Vito til Outreach Publishing.

Død vågnede op

Filmen har også bevirket mirakler i menneskers liv over hele kloden. Søger man lidt på internettet, dukker en lang række vidnesbyrd op.
Hjemmesiden „Miracles of the passion.com“ fortæller f.eks., at den 11 måneder gamle baby Kenna Beth druknede og var uden ilt gennem 10 minutter. Faderen Michael Branch fortæller:
– I det øjeblik jeg rørte hende, vidste jeg, at hun var død. Hun var ikke længere i sin krop. Men min kone og jeg mindede hinanden om piskescenen i „The Passion“ og bad bibelverset „ved Hans sår blev vi helbredt“ efter ulykken. Og så skete det for vores lille pige!
Kenna lever i dag i bedste velgående og er scannet og dokumenteret uden hjerneskade.
Et andet mirakel handler om en meget vred ateist, som hadede Gud og vældig aktivt forsøgte at underminere de kristnes tro. Han tog sin datter med ind for at se filmen, så han kunne fortælle hende om dette kristne eventyr. Men han blev gennem filmen draget til Jesus og besluttede sig for at droppe ateismen og blive en kristen.
En kineser fik fat på en piratkopi af filmen for at øve sit engelsk (selv om filmen er på aramæisk), men blev berørt og forvandlet af det, Jesus havde gjort for ham.
En norsk ung mand skriver tilsvarende:
– Jeg så filmen og blev frelst. Jeg mener det. Jeg har altid beundret Jesus, og på en måde haft en tro på Gud … men filmen satte alt i sammenhæng. Filmen blev min redning, fordi den forhindrede, at jeg gik ind i en sødme af uafhængighed. Jeg lever som i en anden verden efter oplevelsen med „The Passion of The Christ“. Jeg læser i bibelen hver dag og føler virkelig, Jesus er ved min side, overalt, alle tider. Jeg tror, jeg endelig helhjertet kan kalde mig for en kristen. Tak Helligånd, fordi du skabte denne film, så vi dødelige kunne have et håb.

Morder og røvere tilstod

Trinity Broadcasting Network har lavet en film udelukkende med beretninger om de mirakler, som er sket i kølvandet på „The Passion“, fortæller Jeannette Walls fra MSNBC-news. Nyhedsstationen skriver også, at ægteskaber blev reddet, en narkoman blev stoffri, en jøde erkendte at Jesus er Messias, og flere oplevede psykisk og følelsesmæssig helbredelse.
Dog kan det også være en voldsom film at se – ikke bare for børn, men måske burde den være forbudt for præster. To pastorer blev nemlig så grebet af Gibsons udmaling af lidelsen, at de fik hjertestop og døde.
I Texas tilstod en mand, at han havde dræbt sin 19-årige kæreste, selvom politiet allerede havde afgjort sagen som formodet selvmord. Manden fortæller, at Gud brugte filmen som en katalysator til at hjælpe ham med at være ærlig.
Det var ikke den eneste forbrydelse, der blev bekendt, efter forbrydere havde set filmen. Da den blev vist i byen Mesa i Arizona, kom seks indbrudstyve og afslørede deres ulydigheder blandt andre Turner Lee Bingham.
– Han gik lige ind på politistationen og indrømmede seks røverier, fortæller Ruben Quesada fra politiet i Mesa i „the East Valley Tribune“.
Bingham havde set filmen sammen med sin mor og følte sig skyldig overfor butiksejerne. En af dem – butiksejer Tobias Bright – havde selv set filmen og fortalte til KNXV-TV i Phoenix:
– Den film får dig til at stoppe op og tænke dig om. Ærgerligt, at Turner Bingham ikke lige havde set den nogle timer før, han løftede baseballkøllen mod mit butiksvindue.
I Florida gik den 53-årige bankrøver Anderson også til politiet og erkendte et to år gammelt røveri af Palm Beach Gardens bank i december 2001, hvor han tvang sig til 25.000$. Da sheriffen spurgte, hvorfor han havde meldt sig selv, svarede Anderson bare: „The Passion of the Christ“, og opfordrede sheriffen til at se filmen.