Ægteskabskursus for par uden store problemer

– Et weekendkursus i ægteskabsdialog og kommunikation er for alle ægtepar, som vil gøre noget godt for sig selv og hinandenSkilsmissen sejrede over kærligheden mellem prinsesse Alexandra og prins Joachim. Omkring 15.000 andre danske ægtepar vil også lade sig skille i år, siger statistikken.

– Vores ægteskab har da heller ikke været uden problemer. Vi fik meget med hjem, som vi kunne bruge i hverdagen efter det første kursus, siger et af lederparrene i ÆgteskabsDialog Grethe og Vagn Lauritsen

– En skilsmisse er altid dybt traumatisk og ulykkelig for både mor, far og børn. Kongelig eller ej. Men det behøver ikke at ende sådan for så mange. Problemer i et ægteskab kan forebygges gennem dialog og kommunikation, så kærligheden ikke når at blive kold, siger kursusledere Grethe og Vagn Lauritsen, der er medarbejdere i foreningen ÆgteskabsDialog, der arbejder for at styrke og forny kærligheden mellem ægtefæller gennem afholdelse af weekendkurser for gifte par.
– Kærligheden er et valg og en viljesbeslutning. Kærligheden mellem to mennesker skal vedligeholdes og bevidst passes og plejes på forskellige måder, erfarer Grethe og Vagn, der selv deltog i et ægteskabs-kursus første gang i 1996.
Den 1.-3.oktober i år skal de sammen med andre par lede et lignende kursus på Paarup kro ved Engesvang.
– Grethe hørte om foreningen ved en fødselsdagsfest. Vi tog med på en weekend og fik så meget ud af det, så vi fik lyst til at engagere os i arbejdet.
Der var ikke de store problemer mellem os. Vi hentede alligevel stor inspiration og blev opmærksomme på sider af hinanden, som vi ikke tidligere var bevidste om, fortæller Vagn Lauritsen.

Ikke krisehjælp eller terapi

ÆgteskabsDialog henvender sig netop primært til par, der har det godt sammen. Weekenden er ikke krise-hjælp eller terapi. Men for par med vanskeligheder, kan det blive den første hjælp til at arbejde videre med ægteskabet.
– Både par, der har været gift et år, og par, der har været gift i 35 år, fortæller om stort udbytte af weekenden. Mange kristne ægtepar tager et godt ægteskab for givet. Fordi vi jo har Gud og kan bede sammen, tænker de måske.
Det er også rigtigt. Men det er ikke så let endda. Et ægteskab skal bygge på dialog og samhørighed. Tilbringer et par ikke tilstrækkelig tid sammen, kan det let glide fra hinanden, stagnere og begynde at knirke.

Kvinder er de mest motiverede

Kvinder er ofte mere motiverede til ægteskabsrådgivning end ægtemanden. Kvinder har lettere ved at udtrykke deres følelser.
– Men efterfølgende udtrykker manden lige så ofte stor glæde og tilfredshed med udbyttet. Nogle ægtepar fortæller senere, at de har fået lettere ved at tale sammen.
Nogle fortæller, at de er blevet gladere for hinanden, nogle, at de forstår og accepterer hinanden bedre, nogle, at de har fået et bedre sexliv og ikke så få, at de er blevet forelskede igen, fortæller Vagn Lauritsen.
Fire ægtepar leder weekenden den 1.-3. oktober og deler deres erfaringer med deltagerne. Mellem oplæggene er der god tid til refleksion og samtale med ægtefællen om forskellige områder af samlivet.
Samtalerne er private og kun mellem ægtefællerne og følger naturligt efter de temaer, som lederparrene tager op. Der er ingen gruppedrøftelser.
Efter at have deltaget i en ÆgteskabsDialog weekend vil der være mulighed for at deltage i små grupper rundt omkring i landet, hvor deltagerne støtter hinanden i at arbejde videre med deres forhold, ligesom der vil være mulighed for at deltage i nogle opfølgende arrangementer.

Internationalt arbejde

ÆgteskabsDialog bygger på det kristne syn på mennesket og på ægteskabet og arbejder på samme grundlag som Folkekirken.
ÆgteskabsDialog er en del af Worldwide Marriage Encounter. Ideen med Marriage Encounter startede i den katolske kirke i Spanien i 1958, og siden er det blevet til et verdensomspændende arbejde med afdelinger i 83 lande og 12 kirkesamfund.
Der er stadigvæk ledige pladser på det kommende weekendkursus.
www.aegteskabsdialog.dk