Efterårstilbud

Det er efterår, snart er det vinter. Det er tid til indendørsaktiviteter, hvor familien samles endnu mere om fjernsynet. Men hvorfor ikke bruge tid til at læse højt for hinanden, spille spil – eller gå på museum. Vort land er rigt udstyret med museer, der taler til os om historie og kunst.Da jeg som 6-årig boede i Flensborggade i Istedgade-kvarteret, fik „rødderne“ i gården, ældre end mig, lokket mig med på en længere tur. Op gennem Istedgade, over Rådhuspladsen, forbi Vartov, frem til Nationalmuseet. Mit første møde med et museum. Men hvilken verden, der åbnede sig. Stof nok til masser af fantasi og drømme i min drengeverden.
Siden har museer haft en dragende virkning på mig. Efter Nationalmuseet lukkede Thorvaldsens Museum sig op for mig. Begge museer har jeg genset mange gange som voksen, men jeg glemmer aldrig mit barnesinds første møde med museumsverdenen. Jeg er sikker på, det gav mig mere, end videoer og diverse computerspil giver vor tids børn. Vi fratager børn gode, gedigne oplevelser ved at lade dem blive siddende ved de elektroniske medier frem for at tage dem med ud i det virkelige liv, hvortil museerne hører.

Brug weekenderne i efteråret
I løbet af efteråret og vinteren giver de mange weekender muligheder for gode familieoplevelser, forældre og børn, bedsteforældre og oldebørn, ja hvorfor ikke alle tre generationer? I skolernes efterårsferie er der en hel uge til museumsbesøg.
„Den gamle by i Århus“, H.C. Andersen-Huset i Odense, Knud Rasmussens Hus i Hundested, Louisana i Humlebæk, Kronborg i Helsingør, de mange egnsmuseer rundt omkring og mange andre er spændende tilbud til børn og voksne – hele familien.

Nyt jødisk museum
Et nyt skud på museumsstammen finder vi ved siden af Christiansborg Slot i København. Ind gennem den smukke bibliotekshave med statuen af Søren Kierkegaard, ned bagerst i haven til Det gamle Galejhus på Slotsholmen, en af de bygninger, der tidligere rummede Det Kongelige Bibliotek. Her finder man Dansk Jødisk Museum. Rummet er i sig selv et studie værd. Midt i de gamle buehvælvinger finder man moderne, kubistisk arkitektur. Den jødiske arkitekt Daniel Liebeskind, der har tegnet det jødiske museum i Berlin og det nye byggeri på ruinerne af World Trade Center, har også tegnet opbygningen af museet her. Rummet giver en stærk oplevelse af at måtte orientere sig i et uforudsigeligt terræn – som immigranten, der ankommer til et nyt land, eller som flygtningen i oktober 1943, der ser den danske kyst forsvinde i horisonten.
Danske jøder har gennem 400 år skabt sig et hjem i Danmark og har sat deres præg på mange ting, samtidig med at de har taget ved lære af omgivelserne: integrerede, men ikke assimilerede. Et jødisk liv har udfoldet sig i medgang og modgang. I den spændende gamle bygning med supermoderne arkitektur i samspil med den gamle finder man vinduer til den jødiske verden i Danmark gennem de seneste 400 år. En spændende samling, hvoraf meget er skænket af private.
Museet åbnede i juni i år og kunne den 19. september notere sig for 13.475 besøgende – og museet er virkelig et besøg værd – for hele familien.