Danmarks yngste i kjole og krave

Anna Døssing Jensen på 24 år blev forrige søndag Danmarks yngste præst, da hun blev indsat i embedet i Hadsten.

Anna Døssing Jensen

Allerede som 15-årig oplevede Anna et kald til at blive præst og læse teologi. Det kald er hun målrettet gået efter med en beundringsværdig fart.
Hun begyndte at læse teologi ved Aarhus Universitet som 18-årig. Den 29. september i år blev hun ordineret i Århus Domkirke af biskop Kjeld Holm.
Annas engagement har hun ikke fra fremmede. Hun har fået kristendommen ind med modermælken i en aktiv, udadvendt og debatskabende præstefamilie i Ålborg. Hvilket naturligvis er en stor ballast for hende. Hun er den yngste af tre døtre – hvor af den ene storesøster også læser teologi.
Hendes far er den karismatiske sognepræst Bent Døssing Hansen. Han er kendt for sine meningers mod trods modstand fra egne rækker i folkekirken. Med sine 69 år er han i dag Danmarks ældste præst. Han bistod også ved ordinationen af datteren.
Anna er nu ansat i Hadsten Pastorat, der har fire sogne. Det er en stilling, hvor hun er hjælpepræst i fem procent af tiden. Resten af tiden er hun teologisk medarbejder i Folkekirkens Skoletjeneste i Randers, hvor hun udarbejder undervisningsmateriale til skoleelever.
Anna skal have en weekendvagt hver anden måned og forrette gudstjenester, bryllupper, begravelser, og hvad der ellers er at gøre.
– Det er et drømmejob for mig. Det er en stille og rolig begyndelse i jobbet som præst, siger hun.
At modtage en ansøgning til et præsteembede fra en 24- årig er ikke hverdagskost for sognerådene. Anna har da også fået afslag på flere ansøgninger på grund af sin unge alder.
– Jeg blev lidt slået ud. Jeg drøftede det med flere kollegaer på pastoralseminariet. En kollega på 40 år sagde, at hun heller ikke føler sig gammel nok – for hvornår bliver man gammel nok til at sidde over for mennesker i sorg og krise for eksempel?
– Selvfølgelig er livserfaring en god ting. Men jeg tror, det vigtigste i sjælesorg er at være til stede, stille sig til rådighed og lytte oprigtigt i sådanne situationer, siger hun.
Anna har aldrig overvejet at læse andet end teologi.
– Det er noget, som bare ikke kunne være anderledes. Som 15-årig oplevede jeg Guds nærvær på en skelsættende måde. Jeg fik en indre overbevisning om Guds kærlighed og godhed. Jeg fik fuld tillid til Gud og mod til at gå hans veje i mit liv, fortæller Anna, der gerne vil tilføre folkekirken noget, der får de unge mennesker tilbage til kirken.
– Jeg vil gerne arrangere alternative gudstjenester med ung musik, film, teater og andre alternative ting. Højmessen skal selvfølgelig ikke afskaffes, men en ændring af få elementer kan målrette gudstjenesten til unge, mener Anna, der også har øje for at bringe stilhed og meditation ind i kirken, som for eksempel Natkirken i København gør.
Anna bor i Århus og er gift med Jakob Gunnertoft Jensen, der studerer ved Rytmisk Konservatorium i Århus.