Tolerance er at respektere

KFS’ Påskelejr i Vejle blev også en oplæring i at have respekt for muslimerVEJLE – I år var der på KFS’ påskelejren på Rosborg Gymnasium gjort plads til en påskedebat mellem den medieombruste muslimske imam Fatih Alev – ham som ofte dukker op i medierne, når der skal siges noget om islam. Og Niels Nymann Eriksen, sognepræst ved Apostelkirken i København.Interessen var stor. Et godt gæt kunne være, at størstedelen af de godt 700 deltagere på lejren var tilstede i cafeen, hvor debatten fandt sted.
Fatih Alev og Niels Nymann Eriksen skulle diskutere tolerance. Og det var et emne, som byggede bro.
– Kristne og jøder er troende, som muslimer skal behandle med respekt. Det står der i Koranen, fastslog Fatih Alev.
Koranen omtaler nemlig kristne og jøder som „Bogens folk“. Og det er noget, som skal respekteres, siger muslimernes „bibel“.
Niels Nymann Eriksen undrede sig over, at kristne så kunne blive forfulgt i muslimske lande. Hertil svarede Fatih Alev:
– Intet i Koranen tillader overgreb på kristne og jøder. Der er tale om misbrug af religionen i et politisk øjemed,“ svarede Fatih Alev imødekommende.

Hvorfor finder jeg Allah?

Debattens primære emne var tolerance. Men der blev også tid til en snak om forskellene. Blandt andet om, hvordan man opfatter Gud i Islam og Kristendom.
– Nogle mener, at alle religioner i bund og grund tror på den samme gud. Hvad mener I om det, spurgte en ung deltager på lejren.
Niels Nymann Eriksen svarede med et billede: En masse mennesker kæmper sig op af et bjerg for at møde Gud.
– Muslimer skal kravle helt op på toppen for at nå gud. Min Gud står ved bjergets fod og venter på, at jeg giver op,“ sagde han.

Interesse for Fatih

Debatten gav ikke svar på højaktuelle spørgsmål omkring integration og muslimers plads i samfundet. Men den viste, at kristne og muslimer ikke er så langt fra hinanden, som man ofte kunne tro.
Efter debatten var der ekstra tid til at stille spørgsmål til de to debattører, hvilket mange benyttede sig af. Størst var flokken dog omkring Fatih Alev.