Jerusalem blev fejret af titusinder

Hvert år fejrer tusinder af israelere, at hele Jerusalem kom under israelsk kontrol i 1967JERUSALEM: Tusinder af jøder drog forrige søndag til Jerusalem for at deltage i den årlige parade på den såkaldte Jerusalem-dag.

Israelske unge danser i gaderne på Jerusalem-dagen

Det er en tradition i Israel at fejre, hvad man kalder genforeningen af Jerusalem. I 19 år, fra staten Israels oprettelse i 1948 og frem til 1967, var Jerusalem delt mellem jøder og arabere, og ingen jøder havde adgang til de hellige steder i Østjerusalem, som dengang blev kontrolleret af Jordan. Men efter Seksdageskrigen kom hele Jerusalem under israelsk kontrol, og det er den begivenhed, man fejrer på Jerusalem-dagen.
Mange havde lavet store plancher med store landbrugsmotiver. De forestillede alt fra korn til most og produktion af honning, æg og kød. De unge viftede med det israelske flag, og folk stod langs gaderne, og der var stor jubel i hele byen.
Flere bønder havde fundet gamle traktorer, bulldozere og landbrugsredskaber frem, hvoraf nogle var helt tilbage fra 1930’erne. En af de første, som kom kørende i paraden, var den nyligt afgåede minister Natan Sharansky.
Festen fortsatte om mandagen med en stor flagparade. Titusinder af unge gik med deres flag igennem Jerusalems gader, og mange gik også til vestmuren for at bede.
Det er i øvrigt denne del af Jerusalem, som det palæstinensiske selvstyre ønsker som sin hovedstad i en kommende palæstinensisk stat.

706.000 indbyggere

Da staten Israel blev oprettet i 1948, var der omkring 600.000 jøder i landet. Statistisk centralbureau i Israel oplyser, at der i slutningen af 2004 var 706.000 indbyggere i Jerusalem alene. Det svarer til over 10 procent af Israels samlede befolkning på 6,9 millioner personer.
Tallene viser også, at Jerusalem er en af de byer i Israel, som har den yngste befolkning. 32 procent af jøderne i Jerusalem er under 15 år, og 11 procent er over 65 år. I Tel Aviv og Haifa er tallene begge steder henholdvis 17-18 procent og 15 procent.
Arealmæssigt er Jerusalem også klart den største by i Israel. Både Haifa og Tel Aviv er mindre end halvt så store.
En undersøgelse fra Jerusalem kommune viser i øvrigt, at 275.000 personer i Jerusalem lever under fattigdomsgrænsen. Det er 5,7 gange flere end i Bnei Brak, som ellers er Israels fattigste by. 53,3 procent af alle børn i Jerusalem lever i fattigdom.