På sporet af kærligheden

To gode, samhørende spændingsromaner
af den kristne, amerikanske forfatter Ted
Dekker og den afdøde Campus Crusade
for Christ-leder Bill Bright nu på danskDen kristne spændingsforfatter Ted Dekker, der ovre i USA regnes for et af de helt store navne i genren, har sammen med den nu afdøde leder af Campus Crusade for Christ, Bill Bright, leveret et nødvendigt bud på, hvordan en sådan størrelse kan skrues sammen. Det er samtidig et troværdigt bud.Et velsignet barn og En velsignet mand har som sit omdrejningspunkt Caleb, en forældreløs dreng, der er vokset op i et etiopisk kloster uden kontakt med omverdenen. Et ikke-autoriseret militært angreb mod klosteret resulterer i, at han over hals og hoved må flygte, og flygtningearbejderen Jason og sygeplejersken Leiah bliver hans nye beskyttere under den rejse, der ender i USA.

Helbredelsens nådegave udnyttet økonomisk

Her tager handlingen for alvor fart, og der er også stof til eftertanke. Vi præsenteres bl.a. for et bidsk portræt af en skrupelløs gejstlig, i hvis formelle varetægt Caleb overdrages – en mand med gudfrygtighedens skin, men som i tanke såvel som i praksis reelt har sin største kærlighed i checkhæftet.
Caleb har nemlig en særlig evne: Han kan helbrede. Og det sker ikke én, men flere gange. Og præsten sørger for, at det hele bliver sat i tilbørligt økonomisk system med éntre-billetter og det hele. Et moderne svar på Sinclair Lewis’ ætsende portræt af svindler-prædikanten Elmer Gantry (i romanen af samme navn fra 1927).
Under de omstændigheder er det ikke let at være barn og vandre i Guds Rige, men uden i øvrigt at røbe for meget kan det til beroligelse siges, at det lykkes, og at der bliver tale om et tros-vidnesbyrd af dimensioner.

Jagt på Pagtens Ark – og på Guds kærlighed

I En velsignet mand er vi – 15 år senere – tilbage i den etiopiske ørken, og troen er ikke, hvad den har været. Et hold israelske arkæologer er på sporet af Pagtens Ark, sideløbende med at de af selvsamme årsag forfølges af en iskold islamisk fundamentalist, der dræber for et godt ords skyld.
Også Caleb er på jagt, og den intensiveres konstant, som de dramatiske begivenheder eskalerer. Det er hans søgen efter den kærlighed, der omsluttede ham som barn: Guds kærlighed. Den kærlighed, der udvirker mirakler, og som det er så vigtigt at forstå og at opleve.

Det centrale budskab

Som Jason formulerer det i Et velsignet barn:
Jeg mener, måske gør Gud nogle opsigtsvækkende ting nu og da. Han helbreder en dreng; han gør hud glat; han åbner blinde øjne. Men tro mig, det er hjertets øjne, som skal åbnes. Det er det virkelige mirakel. Så vil I forstå hans kærlighed til jer.
Dette er de to romaners helt centrale budskab, der under forskellige former jævnligt repeteres.
Anbefales varmt (også kvinder vil finde behag i bøgerne). Kunstnerisk er Et velsignet barn nok den mest helstøbte af de to bøger.

Ted Dekker & Bill Bright:
Et velsignet barn
439 sider
En velsignet mand
420 sider
198 kr. pr.bd.
Scandinavia