– Hvor skulle jeg ellers gå hen?

Udstationerede soldater kontakter soldaterhjem i Danmark, når de har noget på hjerteKFUM’s Soldaterhjem i Danmark og i internationale brandpunkter, hvor danske soldater er udstationerede er vigtige faste holdepunkter i soldaternes hverdag. Selv om der er tusinder af kilometer hjem til soldaterhjemmet i Danmark, henvender udstationerede professionelle soldater sig stadig til Kuffen, som er soldaternes slang for KFUM’s Soldaterhjem.

Martin Ramsdahl er udstationeret som professionel soldat i Afghanistan.

– Hvor skulle jeg ellers mødes med kollegerne efter arbejdstid? Hvem skulle ellers kommer med varme Cocio, pølser og brød, når man står og fryser på skydebanen? Hvor skulle en ungkarl som jeg ellers få noget mad, der minder lidt om mors? spørger oversergent Martin Ramsdahl, der for tiden er udstationeret i Afghanistan.
– For mig betyder „Kuffen“, at jeg altid har et sted at gå hen. Det kan være alt lige fra en kop kaffe og en hyggesnak, til at mødes i sorgens stund, da vi mistede en meget nær kollega, forklarer han.
Martin Ramsdahl er jævnligt i kontakt med Ester Kofoed, der er soldaterhjemsleder i Fredericia, hvor oversergenten tidligere har gjort tjeneste ved Fredericia Kasserne.
– Det er nok mest Ester og hendes mand, Dan, jeg har brugt til at snakke personligt med. Jeg føler absolut, at de har været åbne for en snak om, hvad man nu måtte gå og tumle med, som mor og far „ikke lige har brug for at vide“, fortæller han.

Livline for soldaterne

Ester Kofoed oplever at være soldaternes livline uanset, hvor de bliver sendt hen. Hun har lagt øre til meget, og møder da også kommentaren „I er der vel, når vi kommer tilbage“ fra soldater, der sendes ud til opgaver i udlandet.
– Vores opgave er at se det enkelte menneske bag uniformen. Vi ser den enkelte, kender hans eller hendes navn, og vi ved, hvad det er, de snakker om. Vi er der også, hvis de vil snakke om de svære ting i livet, siger hun.
– ole