De kristnes vurdering af Hamas valgsejri Palæstina

Kommentar af lederen af Bethlehems Internationale Center, Dr. Mitri Raheb

Dr. Mitri Raheb

Det er første gang i Mellem- østens historie, at et parti har opnået suverænitet ved et demokratisk valg.
Vi er nødt til at acceptere, at dette er den bedste måde, hvorpå politisk magt kan skifte hænder.
Folket selv besluttede, at de havde fået nok af Fatah og deres styre. De havde retten til at ændre dette. Dette magtskifte har ikke kun med Hamas at gøre, det er en proces, som er nødvendig for vores samfund.
I realiteten betyder dette enden på PLO, som vi kender det, siden dets struktur ikke længere relaterer til de sager, der vedrører det palæstinensiske samfund. Et nyt politisk landskab er skabt. Venstrefløjen er vågnet op fra deres søde drømme og ideologier for at forene sig og udvikle nye visioner. Hamas er nu tvunget til at vise, at de kan leve op til deres løfter efter så længe at have siddet i opposition. Palæstinas befolkning må vænne sig til regelmæssigt at stille deres valgte ledere til ansvar på denne måde gennem demokratiske valg.

Men hvad med os kristne palæstinensere?

Mit svar er, at vi har pligt til ikke at være bange; vi må hverken gå i panik eller trække os tilbage fra den offentlige scene. Vi er nødt til ikke kun at se på os selv som tilskuere, men som deltagere på linie med de øvrige parter i skabelsen af den palæstinensiske identitet.
Vi har pligt til at erstatte den gamle og ineffektive struktur ved at deltage i processen med at bygge et nyt, politisk system, der er moderne, meningsfuldt og pålideligt. Der, hvor religion bliver kommercialiseret, er vi nødt til at tilbyde en ny form for stærk spiritualitet. I sammenhæng med den stigende usikkerhed er vores kald at tilbyde nye løfter og en dynamisk identitet.
Dette er ikke kun en udfordring, men også en ære og et privilegium at deltage i. Det er i øjeblikke som disse, at der er mest brug for os.
Uddrag af kommentar i SAR-7’s nyhedsbrev
Oversat af Tore Plougheld