Kristne forlader Jerusalem

Der bliver færre og færre kristne i Jerusalem

Israels hovedstad Jerusalem har i århundreder spillet en central rolle for både jøder, kristne og muslimer. Men nu tyder det på, at byens kristne mindretal er tæt på at forsvinde.
Ifølge officielle statistikker bor der nu 14.700 kristne i Jerusalem. Det svarer til to procent af den samlede befolkning. I 1840 udgjorde de kristne 25 procent.
I det samme tidsrum er den jødiske befolkning vokset fra 4000 til 400.000 på grund af indvandring, og den muslimske befolkning er vokset fra 4600 til 143.000.
For nylig opfordrede Jordans kong Abdullah de vestlige kirker til at opmuntre arabiske kristne til at blive i den hellige by.
– Jerusalem er byen for håb og fred for både jøder, muslimer og kristne, fastslog kongen.

Frygter lukkede grænser

Også den danske præst i Jerusalem, Hans-Ole Bækgaard, er opmærksom på udvandringen, der ikke kun gælder Jerusalem
– Kristne palæstinensere fra byer som Nazareth, Bethlehem og andre steder på Vestbredden udvandrer i stor stil. Mange kristne i de besatte område føler sig trængt i hverdagen – ikke mindst siden Arafats død. De frygter, at grænsen vil blive lukket, når Israel er færdig med at opføre sikkerhedsmuren, fortæller Hans-Ole Bækgaard.
– Mange kristne frygter, at de vil blive holdt tilbage i en muslimsk kultur og muligvis opleve forfølgelser, forklarer han.
KP